Knjižni kalejdoskop: Od belopoltih založnic do knjigarne z eno samo knjigo

V ameriškem založništvu je zaposlenih 79 odstotkov belcev in 78 odstotkov žensk. Pripadnikov preostalih ras je bore malo.

Objavljeno
07. februar 2016 17.33
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič

Založniška industrija je pretežno belska in ženska

Raziskava založbe Lee & Low Books med 34 založbami v ZDA, vključno z največjimi, je pokazala, da je v ameriškem založništvu zaposlenih 79 odstotkov belcev in 78 odstotkov žensk. Pripadnikov preostalih ras je bore malo: 7 odstotkov je Azijcev, 5,5 odstotka prebivalcev iz špansko govorečih držav v ZDA, 3,5 odstotka temnopoltih Američanov.

»Je pomanjkanje knjig z rasno raznoliko vsebino in akterji nebelske rase povezano s tem, da so zaposleni v založbah pretežno belopolti ljudje? Se ti zavestno ali podzavestno odločajo za produkcijo knjig, ki govorijo o ljudeh take rase, kot ji pripadajo sami?« se sprašuje Jason Low iz založbe Lee & Low Books in navaja še nekaj podatkov: »Statistika Cooperative Children's Book Centre kaže, da so samo 84 od 3500 knjig, ki so izšle v ZDA leta 2014, napisali temnopolti avtorji in da v njih nastopa samo 180 temnopoltih likov.«

 

Raziskava založbe Lee & Low Books je pokazala tudi, da je 88 odstotkov zaposlenih v založbah heteroseksualnih. »Založništvo ni edina panoga brez rasne in spolne raznovrstnosti. Podobno je v medijih, pri filmu, televiziji, gledališču, v družbi kot celoti,« pravi Low. Lanski dobitnik nagrade booker Marlon James (na fotografiji) je spodbudil mednarodno debato o tej temi, ko je dejal, da »morajo temnopolti pisatelji ubogati belopolte ženske«, saj te prevladujejo v založniški industriji.

Bo Amazon odprl štiristo zidanih knjigarn?

Prejšnji teden je iz ust Sandeepa Mathranija, menedžerja ene večjih ameriških trgovskih verig General Growth Properties, Inc., zakrožila novica, da bo Amazon odprl od tristo do štiristo zidanih knjigarn. Vendar odgovorni v podjetju Amazon njegove izjave niso potrdili, rekli so, da ne dajejo izjav. Amazon je prvo knjigarno odprl v Seattlu novembra lani. Takrat je ena vodilnih v tem podjetju Jennifer Cast dejala, da bo Amazon kmalu odprl še več knjigarn, ni pa bila bolj specifična.

Nadaljnja širitev Amazonovih knjigarn bi lahko ogrozila največjo ameriško verigo zidanih knjigarn Barnes & Noble, ki ima 640 knjigarn. Neodvisne knjigarne v Seattlu poročajo, da prisotnost Amazonove knjigarne zmanjšuje njihovo prodajo in jih ogroža. To je povedala tudi Pam Cady, direktorica 116 let stare knjigarne University Book Store v Seattlu.

Amazon je začel svojo pot pred dvajsetimi leti kot internetni trgovec s knjigami, danes pa ponuja vse, od hrane do televizijskih programov. Založništvo je revolucioniral z uvedbo e-bralnika kindle.

Japonska knjigarna z eno samo knjigo

Lastnik majhne japonske knjigarne Jošijuki Morioka, ki je odprla svoja vrata maja lani v prestižni soseski Ginza v Tokiu, vedno ponuja samo eno knjigo. »Preden sem odprl knjigarno v Ginzi, sem imel deset let knjigarno v okrožju Kajabačo.­ Ponujal sem po dvesto knjig naenkrat in prirejal dogodke ob njihovih izidih.

Vedno znova se je dogajalo, da je ljudi v nekem obdobju zanimala ena sama knjiga. Zato sem sklenil, da bom odprl knjigarno, ki ponuja po eno knjigo ves teden, šele potem bom zamenjal ponudbo,« je povedal Morioka.

Ob knjigi vedno tematsko okrasi knjigarno. Če je, denimo, v knjigi omenjena posebna roža, postavi v knjigarni razstavo s to rožo. Poleg tega prosi založnike in avtorje, da so v knjigarni čim dlje. S tem poskuša dvodimenzionalni knjigi dodati novo dimenzijo, da bi se bralci počutili, kot da so v knjigi. »Koncept moje knjigarne je požel veliko simpatij, obiskujejo me kupci z vsega sveta,« je povedal Morioka, ki je do zdaj prodal več kot dva tisoč knjižnih izvodov.