Knjižni kalejdoskop: Od Erosa Ramazzottija do Pasternakovih zapiskov

Pevec bo izdal avtobiografijo, Pasternakove zapiske za dve poglavji Doktorja Živaga so prodali za 77.500 ameriških dolarjev.

Objavljeno
18. april 2016 15.13
Posodobljeno
18. april 2016 18.00
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič

Knjiga Erosa Ramazzottija

Italijanski pop zvezdnik Eros Ramazzotti je tri desetletja mednarodne glasbene kariere strnil v knjigo. Delo Grazie di cuore bo izšlo 5. maja pri založbi Rizzoli. Na štiristo straneh bo vključevalo zgodbe, anekdote in spomine, ki jih bodo pospremile številne fotografije, nekatere bodo v knjigi objavljene prvič.

Dvainpetdesetletni glasbenik je na facebooku zapisal, da posveča knjigo svojim oboževalcem. Naslov je povzel po eni svojih prvih skladb, ki pa ni bila nikoli posneta.

Knjigo je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa napisal, ker je hotel predstaviti svojo glasbeno kariero od začetkov do trenutne Perfetto World Tour. Delo bo mogoče naročiti prek spleta in bo dostopno tudi kot e-knjiga. V Rimu rojeni glasbenik, ki je med drugim zapel duete s Cher, Tino Turner in Anastacio, je izdal štirinajst studijskih albumov. Prodal jih je okoli šestdeset milijonov izvodov.

Knjižni trgi se prebujajo

Na Londonskem knjižnem sejmu, ki je potekal prejšnji teden, je direktor Jacks Thomas ugotavljal, da gre prodaja knjig končno navzgor. V Veliki Britaniji je prodaja lani narasla za 3,7 odstotka, na Irskem za 2,6 odstotka, prodaja narašča tudi globalno. Na Kitajskem so lani zaznali 13 odstotkov višjo prodajo, v Južni Afriki 18 odstotkov, številke so se dvignile tudi v ZDA.

Samo kontinentalna Evropa ni zaznala porasta prodaje knjig. Zanimivo je, da si je najbolj opomogla prodaja tiskanih knjig, rast e-knjig pa se je zelo upočasnila. V Veliki Britaniji so leta 2015 prodali 4 odstotke več e-knjig, leta 2014 pa 17 odstotkov in leta 2013 26 odstotkov. Rast avdio knjig je bila lani izjemna, prodali so jih kar 27 odstotkov več kot predlanskim. Na letošnjem Londonskem knjižnem sejmu so našteli 25.000 obiskovalcev iz šestdesetih držav.

Pasternakovi zapiski za Živaga prodani za 77.500 dolarjev

Na roko napisani zapiski za dve poglavji romana Doktor Živago ruskega avtorja Borisa Pasternaka so bili prejšnji teden skupaj s pesmijo, posvečeno njegovi muzi Olgi Ivinski (bila je model za glavni lik romana, Laro), na dražbi v New Yorku prodani za 77.500 dolarjev.

Roman, po katerem so posneli z oskarji nagrajen film, se dogaja na ozadju oktobrske revolucije. Zaradi vsebine, ki ni ustrezala komunistični oblasti, v domovini ni izšel, so ga pa uspešno pretihotapili na zahod in objavili v Italiji. Pasternak je zanj dobil Nobelovo nagrado, vendar so ga sovjetski oblastniki prisilili, da jo je zavrnil.

Evropski projekti DSP

Društvo slovenskih pisateljev (DSP) je bilo v preteklem letu uspešno pri pridobivanju evropskih sredstev iz programa Ustvarjalne Evrope. Tako je DSP koordinator prevodnega projekta Literae Slovenicae, projekta Sharing the Wor(l)d/Skupaj v besedi in partner v projektu Literary Europe Live, katerega koordinator je Literature Across Frontiers iz Walesa.

V platformi Literary Europe Live sodeluje 17 partnerjev iz 13 držav, namen platforme pa je skozi aktivnosti partnerjev promovirati kvalitetne perspektivne evropske avtorje, evropsko literaturo nasploh in graditi na kulturnem dialogu. Ena izmed aktivnosti platforme je bila tudi izbor desetih perspektivnih avtorjev, ki bodo v okviru platforme deležni dodatnih aktivnosti na področju njihove prepoznavnosti po Evropi in širše. Njihova imena so bila razglašena na knjižnem sejmu v Londonu prejšnji teden. Med teh deset avtorjev se je uvrstila tudi slovenska avtorica Anja Golob.

Projekt Skupaj v besedi združuje tri festivale – mednarodni literarni festival Vilenica v organiizaciji Društva slovenskih pisateljev, Festival svjetske književnosti v organizaciji založbe Fraktura iz Zagreba in Cúirt International Festival of Literature v organizaciji Galway Arts Centre iz Irske.

V okviru festivala Cúirt je bil v ponedeljek v Trubarjevi hiši literature ob prenos v živo s festivala, in sicer predstavitev projekta Skupaj v besedi ter literarno branje slovenske avtorice Polone Glavan, avtorice iz Kosova Blerine Rogove in avtorice iz Irske Brede Wall Ryan.