Ko stara krava in ocufan konj zaživita na novo

Nagrado Kristine Brenkove sta dobila Ida Mlakar in Peter Škerl za slikanico z naslovom O kravi, ki je lajala v luno.

Objavljeno
27. oktober 2016 16.23
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič

Krava, ki poje in konj, ki pleše, sta svoje moči združila v slikanici pisateljice Ide Mlakar in ilustratorja Petra Škerla, ki ji je Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije podelila letošnjo Nagrado Kristine Brenkove za najboljšo izvirno slikanico.

O nagradi je razsojala žirija, ki so jo sestavljali predsednik Igor Saksida in člani Vojko Konrad Zadravec, Tomaž Zupančič ter Zdravko Kafol. Najprej je žirija izmed 29 slikanic, ki jih je poslalo na natečaj za nagrado 14 založb, izbrala pet nominiranih del.

To so bile slikanice Beli muc in črni muc Helene Kraljič in Adriana Janežič (Morfemplus), Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom Petra Svetine in Ane Razpotnik Donati (Miš), Menjalnica sanj Milana Dekleve in Jureta Engelsbergerja (MKZ), Sredi sreče in v četrtek zjutraj Petra Svetine in Kristine Krhin (Sodobnost) ter O kravi, ki je lajala v luno Ide Mlakar Črnič in Petra Škerla (Miš). Slednjo so, kot smo že zapisali, nagradili.

Slikanica pripoveduje o kravi Mrvici, ki se je postarala in nima več mleka, namesto mukanja pa je začela lajati. Ker je nekoristna, na kmetiji zanjo ni več mesta. Ampak Mrvica se ne uda v usodo. Namesto tega se usede na kolo in se poda na pot, kjer spozna prav posebnega konja. Skupaj začneta z glasbenimi in plesnimi nastopi in tako zaživita novo življenje ...

Na svetu je prostor za starega konja

V obrazložitev nagrade so žirantje zapisali: »Humor zgodbe pod svojo lupino skriva temo, ki ni prav nič humorna, ampak vredna temeljitega razmisleka: Kaj se zgodi s tistimi, ki so 'odsluženi', se postarajo, ne zmorejo več svojih zadolžitev? Mrvica se oznaki, da je utrujena stara krava, upre že s tem, da se nenavadno obnaša, nato še pobegne s kolesom in po strašljivem potovanju v zapuščeni hiši sreča 'ocufanega konja v zaprašenem fraku', ki ne zmore več vleči vozov.

Da je na svetu prostora za starega konja, ki pleše step, in kravo, ki poje bluz, dokazuje konec pravljične zgodbe – ljudje ju sprejmejo in oba junaka sta srečna ob morju – krava celo zadovoljno zaprede.«

Žirija je še zapisala, da zgodbo nadgrajuje vrhunska, sporočilno kompleksna risba z obilico humorja, ki odlično upodablja prostor in sooblikuje močno vzdušje celote. Slikanica je vrhunski naslovniško odprt likovno-besedilni monolit, je še prepričana žirija.

Avtorja knjige sta Ida Mlakar Črnič, ki je knjižničarka in bibliopedagoginja v Pionirski - centru za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana, in Peter Škerl, priznan ilustrator.

Ida Mlakar je za naš časopis povedala: »V literaturi so mi všeč »utrgani«, ne prevečkrat uporabljeni živalski liki, kakršna je tudi stara, odslužena Mrvica, krava z umetniško dušo. V slikanicah krave niso prav pogoste knjižne junakinje, pa tudi staranje je povečini prikazano kot usihanje življenjskih moči, spomina, novih priložnosti, čeprav mnogi starejši živijo povsem izpolnjeno in ustvarjalno življenje, na staranje pa je mogoče pogledati tudi mimo vseh stereotipov.

Tudi Tolstoj kot navdih

Ko sem besedilo pisala, so me navdihovale takšne zgodbe o staranju, kot je zgodba velikega ruskega pisatelja Tolstoja, ki se je pri svojih 67 letih začel učiti voziti kolo ... in podobne. Ilustrator Peter Škerl je zgodbo postavil v prostor in čas, še posebno izvirno se je lotil problema teme in svetlobe, v zaključni ilustraciji pa je presenetil z izbruhom barv, ki simbolizirajo veselje do življenja.

V maniri dobrih slikarskih tradicij je izdelal klasično, slikarsko zastavljeno ilustracijo, v kateri zasleduje sporočilo zgodbe, ki vodi k spoznanju, da pogumne čaka sreča in da spremembe včasih prinašajo tudi kaj dobrega.«