Koroška Tischlerjeva nagrada slovenistu Francetu Vrbincu

Nagrado, poimenovano po Jošku Tischlerju, je prejel za skrb za lepo slovenščino in uveljavljanje knjižnega jezika v javnosti.

Objavljeno
26. januar 2016 15.15
jzn*Vrbinc
V. U., STA
V. U., STA

Tischlerjevo nagrado, ki jo podeljujeta Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ), je letos prejel slovenist France Vrbinc.

Kot so včeraj izpostavili v utemeljitvi ob podelitvi nagrade v Celovcu, je nagrado prejel za vztrajno skrb za lepo slovenščino in uveljavljanje knjižnega jezika v javnosti.

92-letnik je nagrado prejel tudi za prizadevanja za vključitev slovenskih laičnih kristjanov v Cerkev in družbo.

France Vrbinc je bil rojen leta 1924 v Šmarju blizu Ljubljane, po drugi svetovni vojni pa se je preselil na avstrijsko Koroško. Študiral je klasično filologijo, pozneje slavistiko, primerjalno jezikoslovje in vzhodne študije v Gradcu.

Tischlerjevo nagrado prejmejo kulturni in politični delavci za vrhunske prispevke na področju umetnosti, znanosti, kulture in politike, ki so pomemben prispevek v zakladnici slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Poimenovana je po ustanovitelju NSKS, šolniku, politiku in kulturniku ter prvem ravnatelju Slovenske gimnazije Jošku Tischlerju, letos pa so jo podelili že 37.