Kritiško sito Katarini Marinčič za roman Po njihovih besedah

Kot je dejala, ji nagrada veliko pomeni zato, ker je plod zelo demokratičnega in širokega procesa - glasovanja.

Objavljeno
22. april 2015 22.34
*imo* KATARINA MARINČIČ,PISATELJICA
M. Č., Delo.si, STA
M. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Nagrado kritiško sito, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja v preteklem letu podeljuje Društvo slovenskih literarnih kritikov, je prejela Katarina Marinčič za roman Po njihovih besedah. Dobitnico so razglasili danes na Slovenskih dnevih knjige. Posebne utemeljitve niso podali, saj nagrajenca izberejo z glasovanjem.

V romanu, ki je konec lanskega leta izšel pri založbi Modrijan, bralec sledi zgodbam iz treh avtobiografskih zapisov: arheologa Heinricha Schliemanna, pisca pustolovskih romanov Karla Mayja ter v drugo polovico 20. stoletja postavljeni zgodbi šefa protiobveščevalne službe, imenovanega P. V knjigi se prepletajo proza, verzi, Karl May je umeščen v gledališko predstavo.

Kot je za STA dejala Marinčičeva, ji nagrada veliko pomeni zato, ker je plod zelo demokratičnega in širokega procesa. Izjemno jo veseli tudi velika udeležba mladih kritikov pri podeljevanju te nagrade in nasploh pri vrednotenju slovenske literature v zadnjem času.

V pogovoru za STA pa je pred podelitvijo nagrade med drugim povedala, da je v primerjavi z drugimi knjigami, ki jih je napisala, ta roman poseben v tem, da se je med pisanjem jemala bistveno manj resno.

»V času, odkar sem končala svojo prejšnjo knjigo, se je moj pogled na svet zagotovo obrnil v humornejšo smer,« je povedala. Kot je dejala, do tega pogleda sicer ni prišla zato, ker bi se ji zgodile posebej smešne stvari, ampak gre »za neko globlje, splošnejše veselje«, ki je včasih tudi posledica žalostnih dogodkov, sprijaznjenja z občutkom nemoči. »Ampak ne v mračnem smislu, tako sprijaznjenje je daleč od obupa,« je dejala.

»Če se zabavaš, če pripoveduješ šale, si želiš, da bi tudi požel smeh. Manj ti je všeč misel na bralca, ki s slovesnim izrazom na obrazu razmišlja, v kako lepem slogu pripoveduješ vice ...,« je dodala.

Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. Pri izbiri nagrajenca sodeluje kritiški forum, kar pomeni, da imajo možnost »pretresanja sita« vsi člani društva, ki ocenjujejo vse knjige, ne glede na zvrstne, žanrske in ostale opredelitve. Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki prejme največ glasov kritiške žirije.

V ožji krog za nagrado so se letos uvrstili še Polona Glavan z romanom Kakorkoli, Vesna Lemaić z romanom Kokoška in ptiči, Boris A. Novak s pesniško zbirko Vrata nepovrata: Zemljevidi domotožja in Katja Perat s pesniško zbirko Davek na dodano vrednost.

Nagrado so doslej prejeli Peratova za pesniško zbirko Najboljši so padli, Maruša Krese za roman Da me je strah? in Davorin Lenko za roman Telesa v temi.

Društvo slovenskih literarnih kritikov je stanovska organizacija, ki združuje literarne kritike različnih generacij in kritiških prioritet. Ustanovljeno je bilo leta 2008, sprva predvsem z namenom uresničitve ideje o pričujoči nagradi.