Legende rokenrola: Živeli hitro, umrli mladi in (p)ostali legende

Italijanski novinar Michele Primi je izdal knjigo z 68 zgodbami o življenju in smrti slovitih glasbenikov.

Objavljeno
28. oktober 2016 18.26
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz

Smrt je bila vedno sestavni del rock'n'rolla, saj je tako sooblikovala legende. Prezgodaj preminuli glasbeniki in glasbenice so tako ostali večno mladi, njihova življenja, delo in pa tudi smrt pa predmet mistifikacij. Tako povzema v svoji knjigi Legende rokenrola (Mladinska knjiga, prevod Vasja Bratina) italijanski novinar Michele Primi. V njej je popisal 68 zgodb o življenju in smrti glasbenih legend.

Glede na to, da je to knjiga s poudarkom na različnih smrtih, ki so doletele glasbenike, bi to bilo lahko zelo morbidno branje. Na trenutek sicer je, vendar pa je to predvsem zbirka življenj talentiranih glasbenikov, ki so včasih šli čez vse meje – živeli hitro, umrli mladi in (p)ostali legende.

Poudarek je na glasbenikih iz anglosaksonskega sveta, ki je rock'n'roll, to najbolj električno glasbo, tudi izumil ter jo eksploatiral pogosto tudi preko meja zmožnega. To je tudi pokopalo številne glasbenike. Ta življenski moto je dobro povzel Neil Young v pesmi My My, Hey Hey (Out Of The Blue) – It's better to burn out, than to fade away – Bolje je izgoreti, kot počasi bledeti.

To so tudi zadnje besede pisma, ki ga je Kurt Cobain napisal svojemu namišljenemu prijatelju iz mladosti Boddahu, preden se je s šibrovko ustrelil v svoji vili na Lake Washingtonu.

Klub 27

Knjiga se začne z najbolj znanim blues kitaristom in Faustovsko zgodbo, saj naj bi Robert Johnson svojo dušo opolnoči na križišču dveh cest na ameriškem Jugu prodal hudiču. V zameno je dobil dar virtuoznega igranja kitare. Glasbenik, ki se je rodil leta 1911, velja za enega najvplivnejših blues glasbenikov in je za sabo pustil le 29 pesmi.

Umrl je za posledicami zastrupitve, saj ga je zastrupil krčmar, kjer je igral z zasedbo, ker je flirtal z njegovo ženo. Umrl je pri 27 letih in tako postal prvi bolj znan glasbenik, član razvpitega kluba pokojnikov, ki so umrli pri 27 letih. V Klub 27 se je doslej zapisalo 59 glasbenikov.

Najbolj znani med njimi so še Brian Jones, neugnani član zasedbe The Rolling Stones, ki so ga 3. julija 1969 našli utopljenega v bazenu njegove vile v sumljivih okoliščinah. Leto dni kasneje se mu je pridružil Jimi Hendrix, največji kitarist v zgodovini človeštva. Po vsej verjetnosti je umrl zaradi zadušitve z lasnimi izbljuvki po opojni noči.

Manj kot mesec dni kasneje mu je zaradi prevelikega odmerka droge sledila Janis Joplin, največja bela pevka bluesa, katere pepel so iz letala stresli nad Tihim oceanom. Naslednje poletje pa se je poslovil Jim Morrison, veličastni poet in pevec skupine The Doors, ki je rock spremenila v umetnost. Umrl je v Parizu, kjer je tudi pokopan, o njegovi smrti pa obstajajo tri različice, v vsaki pa je smrt posledica prekomernega zaužitja opojnih substanc.

V ta klub sodi tudi sloviti ameriški slikar Jean-Michel Basquiat, ki je črpal inspiracijo iz glasbe in ustanovil skupino Gray, ki je igrala industrijski rock. Pokončala ga je injekcija speedballa, kot pravijo morilski mešanici kokaina in heroina. Tudi ikona grunga Kurt Cobain, pevec in kitarist zasedbe Nirvana, ki je svoj zadnji celovit koncert imela ravno v Ljubljani, 27. februarja 1994, je nekaj več kot mesec dni kasneje klonil pod pritiskom slave in notranje osamljenosti in končal svoje življenje.

Zadnja najbolj slavna članica tega kluba pa je pevka Amy Winehouse, otožna mladenka izvrstnega glasu in bistrega duha ter žalostne duše. Našli so jo zastrupljeno do alkohola 23. julija 2011, kamor jo je pripeljala tudi lastna trma, ki jo opisuje v svoji največji uspešnici Rehab.

Dan, ko je umrla glasba

Poleg kluba pokojnih 27-letnikov je zgodovino rock'n'rolla zaznamovana še z enim tragičnim dogodkom, ki se je zgodil na samem začetku zgodovine tega novega stila popularne glasb. To je bil »dan, ko je umrla glasba«, kot ga opisuje v pesmi American Pie kantavtor Don McLean. 3. februarja 1959, ko so rock'n'roll glasbeniki Buddy Holly, Ritchie Valens in The Big Bopper umrli v letalski nesreči blizu kraja Clear Lake, v ameriški zvezni državi Iowa.

Glasbeniki so bili na turneji Winter Dance Party, kjer so potovali v avtobusu s pokvarjenim gretjem. Zato se je Holly odločil za najem letala do naslednjega koncertnega prizorišča v mestecu Moorhead v Minnesoti. Člana njegove spremljevalne zasedbe Waylon Jennings, kasnejši country zvezdnik, in Tommy Allsup, naj bi se tudi peljala z njim, vendar je prvi svoj sedež odstopil prehlajenemu The Big Bopperju, medtem ko sta Allsup in Valens metala kovanec. Slednji je zmagal in dobil sedež v letalu, ki ga je odpeljalo v prezgodnjo smrt.

Morilski zdravniki

Sicer pa so droge običajno najpogosteje ogrožale življenja glasbenikov. K temu je seveda nujno treba dodati tudi alkohol pa tudi različne kombinacije zdravil in pa življenjske nezmernosti dostikrat pa tudi neumnosti.

Da zdravnikom ni za zaupati, pričata smrti dveh kraljev, in sicer rock'n'rolla Elvisa Presleyja (16. avgusta 1977) in popa Michaela Jacksona (25. junija 2009). Obema sta njuna osebna zdravnika predpisovala neprimerna zdravila in tudi v neprimernih kombinacijah. Elvisov osebni zdravnik George C. Nichopoulos, ki je kralja zalagal s številnim dovoljenimi in nedovoljenimi substancami, se je izvlekel le z odvzemom zdravniške licence.

Medtem pa je bil Jacksonov zdravnik Conrad Murray spoznan za krivega nenaklepnega uboja in je bil obsojen na štiri leta zapora od katerih je odslužil dve. Ta je Jacksonu kot uspavalo dal propofol, močan anestetik, ki ga uporabljajo pri operacijah. Ta mu je zaustavil srce, ki je bilo oslabljeno zaradi prevelikega uživanja psihotropnih zdravil in pomirjeval.

Prometni nesrečniki

Rock'n'roll pokojniki bi si zaslužili tudi klub prometnih nesrečnikov, kajti tako je umrl eden od začetnikov rock'n'rolla Eddie Cochran, sloviti kitarist Duane Allman je imel prometno nesrečo z motorjem, zvezda glam rocka, Marc Bolan pa je kot sopotnik umrl v prometni nesreči z mini morrisom, ki ga je vozilo njegovo dekel. Tudi Metallica ima svojega pokojnika, to je bil baskitarist Cliff Burton, ki je umrl v prometni nesreči na Švedskem, ko je njihov turnejski avtobus zletel s ceste.

V letalski nesreči je preminil kraj soula Otis Redding, pa tudi del skupine Lynyrd Skynyrd vključno z Ronniejem Van Zantom, ki je definiral zvok južnjaškega rocka. Helikopterska nesreča je pobrala enega najizvirnejših kitaristov po Jimi Hendixu Stevieja Rayja Vaugahna.

Nevarne substance

Sloviti country rok glasbenik Gram Parson je končal svoje življenje zaradi prevelike mešanice morfija iz drugih substanc, zaradi 32 tablet heminevrina je umrl najbolj eksploziven bobnar Keith Moon iz skupine The Who. Prevelik odmerek je pokopal tudi punkovsko legendo, nesojenega baskitarist skupine Sex Pistols Sida Viciousa. Z alkoholom se je zastrupil za mnoge edini pravi pevec hard rock skupine AC/CD Bon Scott.

Slavni Red Hot Chilli Peppers imajo slavnega pokojnika, ki je končal zaradi prevelikega odmerka mamil v kitaristu Hillelu Sloveku, ki je izumil prepoznaven zvok te skupine. Smrtna doza droge je pobrala tudi Johna Belushija iz skupine Blues Brothers, pa dva člana zasedbe The Pretenders, Jamesa Honeymana-Scotta in Peta Farndona in še bi lahko naštevali.

Nepojasnjene okoliščine

V nenavadne okoliščine je zavita smrt bobnarja skupine Led Zeppelin Johna Bohnama, ki je poleg mešanice zdravil proti tesnobi zaužil tudi ogromne količine vodke, umrl pa naj bi zaradi zadušitve v lastnih izbljuvkih v hiši glasbenega sodruga kitarista Jimmyja Pagea. Ker je slednji zbiral predmete slovitega okultista Alisterja Crowleyja, naj bi na njem izvajal okultne rituale, so še špekulirali nekateri.

Skrivnostne smrti je umrl Bobby Fuller v svojem avtomobilu polit z bencinom, se je zastrupil s hlapi. Nenavadno je tudi izginotje člana skupine Manic Street Preachers Richeyja Edwardsa, ki ga še zdaj niso našli.

Umorjene glasbene zvezde

Kar nekaj glasbenikov je bilo ustreljenih, med njimi je seveda najbolj znan nekdanji Beatle John Lennon, ki ga je ustrelil oboževalec pred njegovim domom v New Yorku. Izumitelja soula Sama Cooka je ustrelila ljubica, kralja soula Marvina Gayja pa njegov oče s pištolo, ki mu jo je on podaril. Umorjen je bil tudi legendarni jamajški reggaejaš Peter Tosh, ki je skupaj z Marleyejm v Wailersih izumil reggae. Velika verjetnost je, da je šlo za naročen umor, ker je bil preveč politični aktiven. Med ubite sodi tudi nesrečni virtuoz na baskitari Jaco Pastorius, katerega so pretepli do smrti.

Družinski tragediji

Posebej tragična pa je družinska tragedija dveh izjemnih kantavtorjev, in sicer Tima Buckleyja, izjemnega kantavtorskega genija, ki je umrl zaradi prevelikega odmerka heroina. Njegov sin Jeff Buckley, ki je za sabo pustil le album Grace ter angelsko interpretacijo Cohenove Hallelujah, pa je utonil v vodah reke Missisiipi.

Tragični dogodki so zaznamovali tudi avstralsko skupino INXS katere pevec Michael Hutchence, ki je prevzel Bobu Geldofu ženo Paulo Yates, je po obdobju hude depresije končal obešen za kljuko od vrat. Kmalu nato si je življenje vzela tudi Yatesova.

Zdravstvene težave

Možganska krvavitev je pobrala enega najbolj vplivnih a spregledanih Beatlov Stuja Sutcliffa, zastrupitev zaradi poškodovanega palca Boba Marleyja, zapleti zaradi posledic okužbe z virusom HIV pa kraljičinega pevca Freddieja Mercuryja, pevca in skladatelja skupine The Queen. Zaradi prekomerne teže je srce odpovedalo kraljici hipijev Mami Cass iz skupine Mamas and Papas. Med nesrečnike, ki jih je bolezen pognala v smrt, pa je bil ena največjh novovalnih ikon, Ian Curtis iz skupine Joy Division, ki se je tik pred ameriško turnejo in velikanskim uspehom pesmi Love Will Tear Us Apart obesil v svojem domu, ker je zelo trpel zaradi epilepsije in depresije.

Bizarnost death metala

Gotovo pa je v knjigi najbolj bizarna zgodba o smrti dveh članov norveške zasedbe Mayhem, ki je ekstremizirala demonični death metala do take mere, da je na koncu skupino tudi ugonobil. Pevec, ki se je imenoval Dead, je nosil oblačila, ki jih je prej pustil nekaj dni zakopane v zemlji, je naredil samomor v hiši sredi gozda, ki so jo najeli, da bi posneli prvenec De Myteriis Dom Sathanas. Potem, ko si je prerezal žile na zapestjih in vratu se je še s šibrovko ustrelil.

Ko ga je kolega bobnar Euronymus našel, je najprej stekel v mesto in kupil fotoaparat za enkratno uporabo, da ga je fotografiral. Snemanje albuma se je nadaljevalo, pa tudi norost. Basist Varg je namreč slednjega po prepiru zabodel kar triindvajsetkrat, pri njemu doma pa so našli kar 150 kilogramov razstreliva, ki so ga nameravali uporabiti verjetno pri razstrelitvi kakšne cerkve. Dobil je 25 let zapora.

Kdo manjka?

Knjiga povsem solidno in očitno iz avtorjevih osebnih afinitet izbrane glasbenike prestavi tudi po tem, kaj so v zgodovini sodobne popularne glasbe pomenili. Gotovo vsak v knjigi pogreša še kakšnega izvajalca. Jaz pogrešam Nico, ki je umrla za posledicami padca s kolesom, ko je bila na letovanju na Ibizi. Prav tako ni vključen avstrijski posebnež Klaus Nomi, nemški operno-elektronski pionir, ki je kot eden prvih zvezdnikov umrl zaradi aidsa 6. avgusta 1983.

Manjka pa tudi slovita Kirsty MacColl, žena pomembnega glasbenega producenta Steva Lillywhita, ki je skupaj s skupino The Pogues odpela božično Fairytale of New York. Umrla je ob mehiški obali med potapljanjem, ko je vodni gliser vozil proti njihovi skupini. Odrinila je svojega sina in mu rešila življenj, ona pa je bila takoj mrtva.

Smrt, ki je sestavni del življenja, še posebej pa rock'n'rolla je pogosto tudi lažno glorificirana. V večini primerov teh zgodb pa se nam zbudi vprašanje, kaj bi bilo, če bi našteti preživeli in se starali z nami.