Leipzig je spet knjižno središče Evrope

Tema, o kateri se bodo letos pogovarjali, je digitalizacija knjižnega sektorja.

Objavljeno
12. marec 2015 12.18
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

Te dni v nemškem mestu Leipzig poteka eden največjih in pomembnejših knjižnih sejmov na stari celini. Njegova značilnost je, da je orientiran na Srednjo Evropo in da v ospredje postavlja avtorje, ne pa trženje z avtorskimi pravicami. Ob sejmu poteka tudi zelo množičen literarni festival z naslovom Leipzig bere, na katerem bo bralo okoli 3000 avtorjev.

Tema, o kateri se bodo letos pogovarjali, je digitalizacija knjižnega sektorja, sicer pa bodo osrednje mesto na stojnicah zavzemale knjige iz spomladanske knjižne produkcije. 

Letos se je v Leipzigu zbralo 2180 razstavljalcev iz 42 držav. Osrednja gostja sejma je Švica, ki bo na prizorišče pripeljala okoli 80 svojih avtorjev in njihova dela predstavila javnosti.

V hali 4 je svojo nacionalno stojnico postavila tudi Slovenija, na njej so knjige 20 slovenskih založb. V Leipzig potuje tudi nekaj slovenskih avtorjev. Natašo Kramberger in Dušana Šarotarja na sejem vabita Javna agencija za knjigo RS in mreža Traduki, Miha Mazzini je gost mednarodnega projekta TransStrar in mreže Traduki. Ob izidu nemškega prevoda svojih pesmi bo na sejmu sodelovala tudi letošnja Jenkova nagrajenka Anja Golob. Posebej izpostavljena bodo dela Mikija Mustra, letošnjega Prešernovega nagrajenca. Agencija za knjigo bo na sejmu predstavila novo promocijsko knjižico SkicaBuch 1 z vzorčnimi prevodi in predstavitvami avtorjev.

JAK je dodatni program pripravila s Periskopom, Društvom za povezovanje ustvarjalnih pobud med Slovenijo in Nemčijo. Anja Golob, Nataša Kramberger in Dušan Šarotar bodo po zaključku knjižnega sejma v Leipzigu v organizaciji Periskopa nastopili še v Berlinu.