Letošnji naj knjigotržec Hanzi Mlečnik, naj založnik Samo Rugelj

Nagradi so podelili na 13. kongresu Društva slovenskih založnikov na Bledu.

Objavljeno
04. junij 2015 17.38
Slovenija Ljubljana 01.12.2010 - Samo RUGELJ, urednik revije Premiera. Foto: Leon VIDIC/DELO
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V sklopu 13. kongresa Društva slovenskih založnikov, ki se je dopoldne začel na Bledu, so podelili nagrado naj knjigotržec in naj založnik leta 2015. Naj knjigotržec je postal Hanzi Mlečnik iz Mohorjeve knjigarne v Celovcu, naj založnik pa dr. Samo Rugelj, soustanovitelj in glavni urednik založbe UMco.

Mlečnik v Mohorjevi knjigarni v Celovcu, eni od dveh slovenskih knjigarn na avstrijskem Koroškem, kot knjigotržec deluje že več kot 20 let. Kupcem vešče svetuje pri izbiri knjig in druge knjigarniške ponudbe. V knjigarni s svojo ekipo skrbi tudi za neobičajne knjižne predstavitve, branja ter druge literarne in kulturne dogodke, ki jih deloma tudi sam vodi. V obliki potujoče knjigarne postavlja knjižne police tudi zunaj knjigarne – v šolah, kulturnih domovih in drugod.

Goji tudi izjemno dobre stike z avtorji in umetniki iz vse Slovenije, zaradi česar jih redno vabi na nastope v Celovec. Poleg tega z Mohorjevo knjigarno in v sodelovanju z drugimi koroškimi knjigarnami že vrsto let pripravlja knjižni bolšji sejem v središču Celovca. Na tem sejmu daje Mohorjevi stojnici razpoznaven pečat prav izbor slovenskih knjig, piše v utemeljitvi nagrade.

Kot je ob prevzemu nagrade dejal Mlečnik, nagrado sprejema v imenu vseh knjigotržcev. Izpostavil je, da je knjiga že 500 let osrednji instrument za različne vede, poleg tega branje prinaša sprostitev.

Založba UMco se je v prvih letih pojavljanja na knjižnem trgu ukvarjala predvsem z izdajanjem filmske publicistike, ki je podpirala njeno revialno dejavnost in s tega področja je v tem času izšlo skoraj 90 knjižnih naslovov, med njimi tudi nekatera temeljna domača in prevodna enciklopedična dela.

Po letu 2008 je založba začela širiti svoj založniški program še na druga področja, ki so bila na slovenskem knjižnem trgu precej deficitarna ali v zatonu. Prvo od njih se zrcali v zbirki Preobrazba, v kateri izhajajo domača in prevodna klasična psihološka dela, drugo pa v zbirki Angažirano, v kateri izhajajo nekatera najbolj izpostavljena prevodna in domača knjižna dela z družbeno angažirano noto.

Pri tem velja, kot piše v utemeljitvi, poudariti prizadevanja založbe in založnika, da kljub zahtevnejšemu profilu teh knjižnih naslovov na področju promocije knjig poskušata narediti kar se le da veliko za njihovo čim učinkovitejšo tržno in bralsko uveljavitev. Z aktivnim angažmajem v minulem letu sta založba UMco ter Samo Rugelj kot založnik in glavni urednik založbe dokazala, da je mogoče na slovenskem trgu uspešno prodajati tudi zahtevnejše nišne knjižne naslove.

Rugelj je ob prevzemu nagrade izrekel zahvalo vsem, ki sodelujejo v komunikacijskem krogu knjige. Kot je dejal, ta deluje le, če vsak v njem opravi svoj del naloge.

Nagrado naj knjigotržec podeljuje Društvo slovenskih založnikov, nagrado naj založnik pa Društvo slovenskih knjigotržcev. Nagradi podeljujejo od leta 2008.