Booker prvič Američanu, Paulu Beattyju

Nagrado je prejel za roman The Sellout, satiro ameriškega urbanega življenja, ki jo je žirija označila kot »šokantno in nepričakovano smešno«.

Objavljeno
26. oktober 2016 12.09
BOOKS-MANBOOKER/
V. U., STA
V. U., STA
Dobitnik literarne nagrade man booker je Kalifornijec Paul Beatty. Nagrado je prejel za roman The Sellout, satiro ameriškega urbanega življenja, ki jo je žirija označila kot »šokantno in nepričakovano smešno«. Beatty, ki so mu nagrado izročili včeraj, je prvi ameriški avtor, ki je v 48-letni zgodovini podeljevanja nagrade prejel bookerja.

Glavni junak knjige je mladi temnopolti moški Bonbon, ki želi svojo afroameriško identiteto še okrepiti skozi obnovo suženjstva in segregacije v losangeleškem predmestju. Avtor sam je po poročanju tujih tiskovnih agencij ob neki priložnosti priznal, da bi lahko bralci knjigo imeli za »težko prebavljivo«.

Dobitnika nagrade je na slovesnosti v londonskem Gulidhallu razglasila Camilla, vojvodinja Cornwalska. Predsednica žirije Amanda Foreman je pri tem poudarila, da Beattyjeva knjiga razkriva vse družbene tabuje.

Knjiga, ki bralca pribija na križ

Kot je še povedala, je resničnost redko lepa, to pa je knjiga, ki bralca »pribija na križ ob veselem proslavljanju«. The Sellout je označila kot »roman našega časa, eno tistih redkih knjig, ki s satiro prodre v samo srce sodobne ameriške družbe, s tako surovo duhovitostjo, kot je ni videla že od Marka Twaina in Jonathana Swifta«. Po njenih besedah je govor o »prvovrstni resni literaturi, ogrnjeni s plaščem duhovitosti«.

Kot je povedal Beatty, ki živi v New Yorku in za katerega je The Sellout četrti roman, nagrade ni pričakoval.

Med letošnjimi finalisti za nagrado man booker so bili še Graeme Macrae Burnet, Ottessa Moshfegh, David Szalay, Madeleine Thien in Deborah Levy. Zdnja je bila tudi edina med letošnjimi finalisti, ki je bila v preteklosti že med nominiranci za to prestižno nagrado.

Nagrado booker so do leta 2013 podeljevali avtorjem iz Commonwealtha, Irske in Zimbabveja, nato pa so jo namenili vsem romanom, ki so bili napisani v angleščini in izdani v Veliki Britaniji. Nagrajenec prejme 50.000 funtov.

Lani je nagrado dobil Jamajčan Marlon James za roman A Brief History of Seven Killings, za katerega je navdih našel v poskusu atentata na legendo reggae glasbe Boba Marleyja.