Deset najboljših slikanic: Medvedi, krava, Butalci, avtobus, deček ...

Mozaik izvirno slovenskih slikanic, del tujih mojstrov in tudi žlahtne klasike.

Objavljeno
17. februar 2016 16.53
Jelka Šutej Adamič
Jelka Šutej Adamič

V Mestni knjižnici Ljubljana,­ ­Pionirski – centru za mladinsko­ književnost in knjižničarstvo, redno spremljajo nove izdaje­ slovenskih izvirnih in prevedenih slikanic, svoj izbor najboljših sproti objavljajo v tako imenovanem knjigometru, vsako leto pa izdajo tudi Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig.

Darjo Lavrenčič Vrabec
, vodjo Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo ter oddelka za otroke in mladino KOŽ, smo prosili za izbor desetih najboljših slikanic, ki so jih lani izdale slovenske založbe. »Pripravili smo mozaik izvirno slovenskih slikanic, sodobnih avtorjev in tudi žlahtne klasike, nekaj je tudi avtorskih in prevedenih slikanic, takih, ki smo jih ljubitelji slikanic težko pričakovali že vrsto let,« nam je odgovorila.

Slikanice, ki jih predstavljamo, so kot kakovostne in priporočene že uvrščene v knjigometer, ni jih pa še dokončno ovrednotil celoten uredniški odbor, torej še ni znano, ali bodo prejele naziv zlate hruške.

Marisol Misenta (Isol) je avtorica slikanice Družinska skrivnost (založba Malinc, prevod Barbara Pregelj). To je hudomušna zgodba o tem, da smo vsi različni, a smo si, vsaj zjutraj, vsi tudi podobni. Knjiga je oblikovana skladno s priporočili za oblikovanje gradiv za bralce z disleksijo in uvrščena med didaktične pripomočke.

Likovna poslastica

O izjemni avtorski slikanici Maje Kastelic Deček in hiša (Mladinska knjiga) smo že veliko pisali, prejela­ je nagrade in odlične kritike na mednarodni sceni. Avtorska slikanica, te so sicer redke na slovenskem knjižnem trgu, je prava likovna poslastica, edinstvena je tudi njena mnogotera sporočilnost.­ Čeprav nima napisane zgodbe, se med listanjem po njej porajajo ­vedno nove.

Kultno slikanico Mali modri in mali rumeni je že davnega leta 1959 ustvaril legendarni oblikovalec in likovni ustvarjalec Leo Lionni­ (prevod Mojca Redjko, založba Miš). Mali modri in mali rumeni sta najboljša prijatelja, nekega dne pa modri obišče rumenega, a se je za rumenim izgubila vsaka sled. Ko se naposled le najdeta, se od sreče objameta in postaneta zelena.­ Starši ju več ne prepoznajo ...

Baladna pravljica Mesečinska struna (Mladinska knjiga, ilustracije Bojana Dimitrovski) Svetlane Makarovič nudi posebno doživetje starejšim otrokom, odraslim ali tistim, ki znajo deliti svoja razmišljanja ob branju mlajšim poslušalcem. Pravljica govori o moči umetnosti, prevzetnosti in pohlepu.

Vedno aktualni Butalci so zaživeli v novi izdaji (Sanje, ilustracije Ana Razpotnik Donati). Predstav­ljena je zgodba Frana Milčinskega o Butalskem policaju in Cefizlju. Butalski policaj je prav posebna sorta, v resnici je namreč občinski­ hlapec, ki si ob nedeljah in praznikih­ ­povezne na glavo rdeče­ obšito kapo, vzame v roko helebardo ali sulico in postane strah vseh ­tolovajev.

O kravi, ki je lajala v luno je slikanica Ide Mlakar (Miš, ilustracije Peter Škerl). Junakinja spozna, da zanjo na kmetiji ni več prostora, zato se usede na kolo in poda na pot, kjer spozna posebnega konja. Tako se začne dogodivščina v dvoje ... Na videz preprosta živalska zgodba se nevsiljivo loti pomembne, redko ubesedene teme starosti.

Živalska zabava

Nova avtorska slikanica Lilijane Prap Kraca (Mladinska knjiga) je namenjena najmlajšim. S kratkimi pesmimi je Lilijana Prap opremila osemnajst dvodelnih slik živali, ki jih lahko odkrijete le, če pravilno usmerite obe polovici strani. Če se vam roka malo zatrese in se polovice med seboj pomešajo, se lahko začne prava zabava.

Slikaniška klasika Lov na medveda Michaela Rosna je končno izšla tudi v slovenščini (Mladinska knjiga, ilustracije Helen Oxenbury). Odlična je za družinsko branje, igro v vrtcu ali šoli, pa tudi za bralce začetnike. Napete, zabavne in igrive dovtipe je prepesnila Anja Štefan.

Lepo ilustrirana knjiga Avtobus Rose Parks avtorja Fabrizia Sileia­ (Sanje, ilustracije Maurizio A. C. Quarello, prevod Dean Rajčić) osvetli pomembne zgodovinske dogodke, povezane z rasizmom v ZDA, bralca pa hkrati prepričljivo nagovarja, naj ne bo samo nemi opazovalec, ampak naj se postavi za tisto, v kar verjame.

Zgodba Violinist Kathy Stinson (ilustracije Dušan Petričić, prevod Mateja Sužnik in Ivan Sužnik, založba Zala) govori o glasbi, umetnosti, neizmerni lepoti, ki nas obdaja, če le odpremo oči, ušesa in srce. Gre za dogodek, ko je Joshua Bell, eden izmed najboljših violinistov na svetu, eno uro igral violino na postaji podzemne železnice, oblečen kot poulični glasbenik.