Nagrada Goncourt letos Lydie Salvayre

Dosegla jo je z romanom Pas pleurer (Ne joči) o španski državljanski vojni.

Objavljeno
05. november 2014 17.04
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Francozi so razglasili prejemnico najprestižnejše francoske literarne nagrade Goncourt. Da, po štirih letih moških nagrajencev znova prejemnico.

Za roman Pas pleurer (Ne joči) jo je dosegla Lydie Salvayre, potomka v Francijo prebeglih španskih republikancev, ki se je tudi v nagrajeni knjigi lotila teme izkušenj španske državljanske vojne. Njena knjiga je po letošnji presoji akademije Goncourt prepričljivejša od del drugih nominirancev, v Alžiriji rojenega Kamela Daouda in francoskega pisca uspešnic Davida Foenkinosa.

Dela Salvayreve, ki je ob tem, da piše, tudi psihiatrinja, v slovenščini še niso dostopna, čeprav je široko prevajana, doslej že v več kot 20 jezikov. Rodila se je leta 1948 in odraščala v Toulousu na jugozahodu Francije, kamor sta se njena starša zatekla pred režimom španskega diktatorja Francisca Franca.

Francoščine se je, denimo, naučila šele, ko je prestopila šolski prag, glede na danes doseženo nagrado pa nedvomno velja, da odlično in čeprav je naslov njene knjige Ne joči, so se ji ob razglasitvi nagrade po pisanju agencije AFP oči vendarle zarosile.

»Zelo sem srečna in ganjenja,« se je preprosto odzvala na novico, ki so jo v skladu z izjemno tradicijo podeljevanja nagrade – podeljujejo jo že od leta 1903 – sporočili v pariški restavraciji Drouant. Z njo se je Salvayreva pridružila velikanom književnosti, kakršni so Marcel Proust, Simone de Beauvoir, André Malraux ali Marguerite Duras, ki so jo prav tako dosegli, med njenimi dobitniki pa je tudi letošnji prejemnik Nobelove nagrade za področje književnosti Patrick Modiano.

Objavila je že veliko del, med katerimi jih je kar nekaj doživelo tudi adaptacije za gledališke odre, njen roman Pas pleurer pa označujejo za delo, v katerem se prepletata dva osnovna glasova. Prvi pripada njeni materi, drugi pa francoskemu pisatelju Georgesu Bernanosu (1888–1948), ki je sprva podpiral Francov režim, a zatem spoznal njegovo krutost ter strah, ki ga je zasejal med ljudi, in ga kritiziral v lastnih zapisih.

Mimogrede, nagrada Goncourt nominalno znaša le 10 evrov, a povzroči izjemen skok prodaje nagrajenega knjižnega naslova. Število prodanih izvodov lani nagrajenega romana Na svidenje tam zgoraj Pierra Lemaitra je, denimo, s prvotnih 30.000 poskočilo na kar 620.000.