Ne spreglejte na Slovenskem knjižnem sejmu

Objavljamo izbor najzanimivejših dogodkov prihajajoče 32. izdaje sejma.

Objavljeno
21. november 2016 17.13
mpi*Knjizni sejem
K. R.
K. R.
La nave di Teseo – svež veter za italijansko neodvisno založništvo

Pogovor z italijanskimi uredniki in založniki Elisabetto Sgarbi, Mariem Andreosejem in Eugeniem Liem.

Danes ob 15. uri v dvorani M1 ­Cankarjevega doma.

Kult (anonimnega) avtorja

Ana Schnabl, Andraž Jež in Aljoša Harlamov se bodo na primeru italijanske pisateljice Elene Ferrante pogovarjali o pomenu avtorstva in anonimnosti pri pisateljih.

Jutri ob 13. uri v prvem preddverju Cankarjevega doma.

Christopher MacLehose – ­prevodne knjige na britanskem knjižnem trgu

V okviru Založniške akademije bo govor o pomembnem preobratu, ki ga doživlja britansko založništvo v zadnjih nekaj letih: na lestvicah uspešnic so se po dolgem času pojavili prevodi. Eden od najzaslužnejših založnikov za ta obrat je Christopher MacLehose, ki je na britanski trg pripeljal trilogijo Millenium Stiega Larssona.

Jutri ob 13. uri v dvorani Lili Novy Cankarjevega doma.

Teorija, humanistika, družboslovje – literatura kot način odpora in recepcija družbenokritičnih del

Na Pisateljskem odru se bodo Marko Bauer, Mladen Dolar, Jasmina Žgank, Primož Krašovec in Žiga Vodovnik pogovarjali o kritični literaturi kot prostoru, v katerem je mogoče izboriti svobodo mišljenja, postavljati zrcalo, razvijati nove koncepte.

Jutri ob 16. uri v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.

Andrea Tornielli – vatikanski insider

Pogovar z Andreo Torniellijem, dolgoletnim časnikarjem italijanskega dnevnika La Stampa in spletne strani Vatican Insider. Je tudi avtor številnih knjig o Janezu Pavlu II., Benediktu XVI. in papežih 20. stoletja. V pogovoru bo razkril, kako kot novinar vatikanolog ocenjuje trenutni odnos javnosti do Cerkve.

Jutri ob 17. uri v Klubu Cankarjevega doma.

Franco Berardi - Bifo – finančno nasilje in družbeno osiromašenje

Nikolai Jeffs se bo pogovarjal z italijanskim filozofom o izdaji levice, ponižanju Grčije, vojnah, migracijah, pomračitvi evropskega uma, depresiji, nazadovanju in strahu ter alternativah.

Jutri ob 18. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.

Rüdiger Wischenbart – poročilo o raznolikosti

Rüdiger Wischenbart, ki je bil nekaj let vodja službe za odnose z javnostmi frankfurtskega knjižnega sejma, zdaj pa je direktor za mednarodno sodelovanje ameriškega knjižnega sejma, svetovalec v založništvu ter avtor številnih člankov in študij, bo podrobneje predstavil študijo o gibanju prevodov v Evropi v zadnjih petih letih.

V četrtek ob 13. uri v dvorani Lili Novy Cankarjevega doma.

Frank Furedi – moč branja

Britanski sociolog in publicist Frank Furedi bo na Založniški akademiji predaval o spremembah v bralnih kulturi v zadnjih nekaj desetletjih in o pomenu branja v sodobnih družbah.

V četrtek ob 14. uri v dvorani Lili Novy Cankarjevega doma.

Aleš Debeljak – spomin in dediščina

Pogovor v spomin na Aleša Debeljaka, na katerem bodo sogovorniki Boris A. Novak, Aleš Berger, Stojan Pelko, Uroš Zupan, Erica J. Debeljak in Vlado Kreslin poleg osebnih spominov poskusili artikulirati tudi naravo Debeljakove dediščine na pesniškem, znanstvenem, etičnem in kulturnopolitičnem področju.

V četrtek ob 18. uri v prvem pred­dverju Cankarjevega doma.

Florence Hartmann – novinarka, ki je razkrinkala haaško sodišče

Delov novinar Boštjan Videmšek se bo pogovarjal s Florence Hartmann, novinarko, žvižgačico, pisateljico in nekdanjo tiskovno predstavnico haaškega sodišča za vojne zločine.

V četrtek ob 19. uri v Klubu Cankarjevega doma.

Antonio Scurati – Nezvesti oče

Pogovor z avtorjem romana ­Nezvesti oče, o katerem se italijanska literarna kritika strinja, da gre za vrhunsko pisanje o čustvovanju neke generacije.

V četrtek ob 17. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.