Nobelovo nagrado za literaturo bodo podelili v četrtek

Lani je bil presenetljiv dobitnik nagrade kantavtor Bob Dylan.

Objavljeno
02. oktober 2017 16.37
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič

Švedska akademija je danes sporočila, da bodo dobitnika Nobelove nagrade za literaturo za leto 2017 razglasili v četrtek ob 13. uri. Dan, rezerviran za podelitev te nagrade, je četrtek v »Nobelovem tednu«, vendar v nasprotju z ostalimi Nobelovimi nagradami ni povsem fiksen in lahko se zgodi tudi zunaj omenjenega tedna. Na vrhu stavnic so letos kenijski avtor Ngũgĩ wa Thiong'o, japonski pisatelj Haruki Murakami, kanadska pisateljica Margaret Atwood, izraelski pisatelj Amos Oz, sirijski pesnik Adonis, italijanski pisatelj Claudio Magris, kitajski pisatelj Yan Lianke itd.

V stockholmskih literarnih krogih se strinjajo, da bo švedska akademija letos verjetno sprejela bolj sprejemljivo in konservativno odločitev po lanskem pretresu z legendarnim ameriškim kantavtorjem, ki je hkrati osupnila in razdelila svetovno javnost.

Nobelov inštitut je tudi sporočil, da bodo letošnji nagrajenci prejeli višje denarne nagrade, in sicer v znesku devet milijonov švedskih kron. »Odbor direktorjev Nobelovega inštituta se je na sestanku 14. septembra odločil, da bo Nobelova nagrada 2017 za vsako kategorijo znašala devet milijonov švedskih kron (944.000 evrov),« so sporočili.

Leta 2012 so znižali denarno nagrado na osem milijonov, potem ko so od leta 2001 podeljevali deset milijonov kron. Za znižanje sredstev so se odločili, ker niso hoteli ogroziti kapitala institucije. Bo pa inštitut še naprej z različnimi ukrepi dolgoročno večal sredstva.