Nocoj: z romani v krasno kresno noč!

Kmalu bo na Rožniku podeljen 26. kresnik, Delova nagrada za najboljši slovenski roman preteklega leta.

Objavljeno
22. junij 2016 15.22
17.3.2009 Ljubljana, Slovenija. Mirt Komelj, filozof in predavatelj na Fakulteti za druzbene vede - FDV.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Tanja Jaklič
Tanja Jaklič

Dolg in vroč (po napovedih vremenoslovcev) poletni dan nas loči do t. i. najkrajše noči v letu. Kresne noči, ki ima po ljudskem verovanju magično moč in v kateri že 25 let verjamemo tudi v moč romana. Nocoj bo na Rožniku podeljen 26. kresnik, Delova nagrada za najboljši slovenski roman preteklega leta. Nagrajenec bo tradicionalno prižgal kres, povedal nekaj stavkov o svojem delu, prejel ček za 5000 evrov in v nov dan se bomo zbudili  s prvim knjižnim naslovom letošnjega poletnega branja.

Kresnikova žirija (Tone Smolej, Tina Vrščaj, Tina Kozin, Aljoša Harlamov) je pred mesecem objavila imena petih finalistov izmed 115 slovenskih romanov z letnico 2015.  Kdo med njim bo zmagovalec, lavreat, kateri od pisateljev bo nosil nocoj kresno krono, pa nič prej kot ob 21. uri in nekaj minut, ko bo žirija zapustila klavzuro Cankarjeve sobe in sporočila svojo soglasno ali večinsko odločitev. Lanski lavreat je bil Andrej E. Skubic z romanom Samo pridi domov.

Finalisti za letošnjo nagrado kresnik:

Intimno Gabriele Babnik

Kritičarka, publicistka, prevajalka, Gabriela Babnik je bila med deseterico nominiranih leta 2013 z romanom Sušna doba, prav tako se je uvrstila med deseterico z romanom V visoki travi leta 2010. V četrtem romanu Intimno med Parizom, Ljubljano in New Yorkom sledimo trem pripovedim: ljubezenski zgodbi Janine in Fadula, nekdanjega novinarja iz Čada, razmerju Amine in starejšega Tiborja, ki se spopadeta s smrtjo hčerke Izabele, ter pripovedi o Deani, ki prek fotografije vstopa v intimo svojih portretirancev. Med njimi se znajde tudi skrivnostni Tay.  Deana Lawson je sicer newyorška fotografinja, a zgodba v romanu je popolnoma izmišljena.

Veter in odmev Štefana Kardoša

Štefan Kardoš je Križevcih v Prekmurju rojeni pisatelj, ki poučuje slovenščino na dvojezični srednji šoli v Lendavi. Lavreat kresnika je postal leta 2008 z romanom Rizling polka, leta 2003 je bil med nominiranci z romanom Sekstant (soavtorja sta bila Norma Bale in Robert Titan Felix), leta 2011 pa z romanom Pobočje sončnega griča. Veter in odmev se dogaja v imaginarnem Gorenjem selu. Zgodba o učitelju glasbe Adamu in njegovem tavanju med svetovoma vidnega in nevidnega je podkrepljena z istoimensko zgoščenko z zvočnim zapisom glasbe in poezije.

Pianistov dotik Mirta Komela

Filozof, sociolog Mirt Komel je v kresnikovo zgodovino tokrat vstopil prvič. Pianistov dotik je njegov prvenec,  zgodba o newyorškem pianistu Gabrijelu Goldmanu, ki temelji na resnični osebi, kanadskem pianistu Glennu Gouldu. Pisatelj postavi v razmerje glasbenika in njegov stik z inštrumentom, torej dotik, ki zanj postane velika  življenjska strast.

Otroštvo Mihe Mazzinija

Miha Mazzini je bil med deseterico leta 2011 z romanom Nemška loterija, leta 2014 z romanom Paloma negra, lani z romanom Izbrisana. Roman s podnaslovom avtobiografski roman v izmišljenih zgodbah je roman, kjer srečujemo istega dečka. Osrednja oseba je sicer tudi versko blazna babica, ki kar naprej umira, prijateljčki iz dvorišča, zagrenjena, večno odsotna mama in strici ...

Piknik Nataše Sukič
Pisateljica in aktivistka za pravice istospolnih Nataša Sukič je med kresnikovo deseterico pred dvema letoma pripeljal roman Kino. Peta leposlovna knjiga avtorice Piknik je ljubezenska in govori o razhajanju. Prvoosebna pripovedovalka razgalja intimno zgodbo o zvezi z Ano, v kateri so naseljeni različni ženski liki.

Finalisti kot navdih

Večer na Rožniku se začenja ob 20. uri, je v režijskih rokah Andreja Stražišarja, voditelja pa bosta dva; Manca Košir in Sekumady Conde, medtem ko bosta debatirala o knjigah, se jima bodo pridružili umetniki (Mirko Lazar, Maša Kagao, Gal, Darko Nikolovski, Alja Petric, Severa) in povedali, kakšen navdih so našli v nominiranih knjigah. Umetniki seveda pripovedujejo z umetnostjo. 

Po podelitvi, kresu in končani napetosti bo Rožnik iz literarnih ritmov prešel v glasbene. Do sredine noči tokrat s kvartetom Bojčevski.