Knjižni kalejdoskop: Novi knjižni zaslužkarji

Na vrhu je James Patterson z 89 milijoni dolarjev v žepu, sledita mu John Green in Veronica Roth.

Objavljeno
15. februar 2016 16.20
Igor Bratož
Igor Bratož

Ko je revija Forbes lansko leto sestavljala seznam pisateljev, ki najbolje služijo s svojimi knjigami, je opozorilo namenila avtorjem ljubezenskih in kriminalnih romanov, ki so se doslej tredicionalno znašlo na vrhu vsakršnih seznamov dobrih zaslužkarjev.

Med smetano so se tako rekoč prek noči vrinili avtorji, ki strežejo segmentu mladih odraslih bralcev, na prvem mestu je že drugo leto zapored pristal avtor uspešnic, ki se obvezno znajdejo na prvem mestu lestvice knjižnih uspešni časnika New York Times, James Patterson, ki si je v dvanajstih mesecih pripisal okrog 89 milijonov dolarjev (Patterson je bolj tovarna tekstov, več kot petnajst romanov na letu je zmožen oddati zaradi pomoči soavtorjev), na vrhu pa sta se mu pridružila avtor globalne uspešnice Krive so zvezde John Green (na fotografiji, desno) s 26 milijoni v enem letu in Veronica Roth, avtorica postapokaliptičnih romanov Razcepljeni, Povezani in Neupogljivi s 25 milijoni v žepu, h katerih povečani prodaji prispevajo tudi po njih posneti filmi.

Čisto pri vrhu je s 23 milijoni tudi Jeff Kinney, avtor Dnevnika nabritega mulca in nadaljevanj, dobro se držita običajni imeni s takih seznamov Janet Evanovich in Stephen King, 21 in 19 milijonov, J. K. Rowling prav tako, saj je s kriminalkami pod imenom Robert Galbraith zaslužila 19 milijionov, le milijon manj je iztržila Nora Roberts, avtorica dolge vrste uspešnic, ki jih lahko občudujemo tudi v slovenskem prevodu.

Avtorju Inferna, Da Vincijeve šifre, Angelov in demonov, Izgubljenega simbola, Digitalne trdnjave in Ledene prevare Danu Brownu, čigar zaslužek je zdrsnil z imenitnih 28 milijonov leto prej, sta se s 13 milijoni v žepu pridružili avtorica Iger lakote Suzanne Collins in Gillian Flynn, katere v slovenščini dosegljiva romana sta Ni je več in Ostrina. Lanskih 12 milijonov v žepu E. L. James je v primerjavi z letom 2013, ko je pisateljici zanimanje za Petdeset odtenkov sive prineslo fantastičnih 95 milijonov dolarjev, skoraj revščina, se pa nad to številko nikakor ne pritožuje George R. R. Martin, avtor Igre prestolov, ki se lahko pohvali, da vsakič, ko na kanalu HBO zavrtijo epizodo, posneto po njegovem delu, pred televizor sede sedem milijonov gledalcev.

Lestvica se malce spremeni, če je kriterij, koliko so knjige in vse ostalo prinesle avtorjem v celoti: na tej lestvici je na prvem mestu J. K. Rowling, za katero ocenjujejo, da so ji knjige o Harryju Potterju skupaj s filmi prinesle milijardo dolarjev. Na drugem mestu je s 400 milijoni Stephen King, za njim s 375 milijoni Danielle Steel, katere knjiga je na lestvici New York Timesa vztrajala na prvem mestu 381 zaporednih tednov, sledijo James Patterson (350 milijonov), John Grisham (200 milijonov), Stephenie Meyer (125 milijionov), Janet Evanovich (100 milijonov), Ken Follett (45 milijonov) in Nicholas Sparks (30 milijonov).