Novoodkrita Cerkovna ordninga septembra v Ljubljani

Trubarjeva knjiga, ki je izšla pred 450 leti, bo častna gostja razstave v Narodni in univerzitetni knjižnici.

Objavljeno
28. avgust 2014 19.34
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) bodo 4. septembra odprli razstavo Cerkev slovenskega jezika. Na postavitvi, s katero bodo počastili 450. obletnico izida Trubarjeve Cerkovne ordninge, bodo razstavili tudi originalen izvod tega dela, ki je bil oktobra lani nepričakovano odkrit v Mestnem arhivu v nemškem Memmingenu.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica NUK Martina Rozman Salobir, bodo na razstavi predstavili nastanek in vsebino Cerkovne ordninge ter vpliv, ki ga je imela na druge protestantske pisce. Razstava bo po njenih besedah opozorila tudi na pomen tega dela za razvoj slovenske kulture.

Po besedah generalne direktorica direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo Špele Spanžel so Trubarjeva dela za Slovence več kot kulturna dediščina, so simbol naše prisotnosti v evropski kulturi od 16. stoletja dalje.

Eno najpomembnejših Trubarjevih del na tridelni razstavi

Postavitev bo po besedah avtorja razstave Kozme Ahačiča tridelna. V uvodnem delu se bo obiskovalec seznanil s kontekstom, v katerem je Cerkovna ordninga nastala, v osrednjem delu bo predstavljen original iz Memmingena, v zadnjem delu pa bo predstavljena usoda Cerkovne ordninge do danes.

Cerkovna ordninga velja za eno najpomembnejših Trubarjevih del. Najprej zato, ker podaja Trubarjevo vizijo pravne, organizacijske in duhovne ureditve slovenske cerkve, pa tudi zato, ker je prvo v slovenščini napisano delo, ki je bilo namenjeno zgolj izobraženemu elitnemu bralcu in ki tudi praktično vzpostavlja slovenščino kot jezik vseh cerkvenih obredov.

Trubarjev Cerkveni red je izšel leta 1564 v Tubingenu v nakladi od 300 do 400 izvodov, od katerih je bila večina že kmalu po izidu zaplenjena in uničena. Edini nepoškodovani izvod iz Dresdna se je izgubil med drugo svetovno vojno.

Leta 1971 je bil odkrit izvod v Vatikanski apostolski knjižnici v Rimu, ki pa je imel huje poškodovane robove zadnjih strani. Izvod, ki bo na ogled v Ljubljani in ki je brezhibno ohranjen, je lani v mestnem arhivu v nemškem Memmingenu po naključju odkril Ulrich D. Oppitz.

Poleg Cerkovne ordninge bodo na razstavi predstavljena tudi nekatera druga dela utemeljitelja slovenske književnosti. Med njimi velja omeniti Prvi, Drugi in Poslednji del Novega testamenta (1557, 1560 oziroma 1577), Register iz leta 1561, Postilo iz leta 1562 in Katekizem z dvema razlagama iz leta 1575.

Pregled Trubarjevih del bo dopolnjeval izbor knjig in dokumentov, povezanih z dogajanjem okoli Cerkovne ordninge. Posebno mesto bo pripadlo ukazu nadvojvode Karla o zaplembi Ordninge in izgonu Trubarja z dne 15. decembra 1564. Razstava bo na ogled do 4. oktobra.