Ob 15-letnici Rastoče knjige posvet in priznanje Francetu Berniku

Akademiku Francetu Berniku so nagrado podelili za njegovo vse življenje trajajoče posvečanje knjigam.

Objavljeno
19. november 2015 17.38
bsa*France Bernik
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V državnem svetu so danes pripravili prvi strokovni posvet ob 15-letnici projekta Rastoča knjiga. V okviru posveta, na katerem so spregovorili o prehojeni poti projekta, so podelili tudi priznanje Društva Rastoča knjiga. Namenili so ga akademiku Francetu Berniku za njegovo vse življenje trajajoče ukvarjanje s knjigo.

Kot je v uvodnem nagovoru povedal Mitja Bervar, predsednik DS, ki je častni pokrovitelj projekta, si v začetku niso mogli niti zamišljati današnjih razsežnosti projekta, ki je prerasel državne okvirje. Projekt pomaga pri združevanju Slovencev, pomemben pa je tudi za mlade, saj se sporočila projekta skrivajo v vrednotah, kot so študioznost, znanje, delovna vnema in narodov zanos.

Pri projektu Društva Rastoča knjiga poleg DS sodelujejo tudi druge institucije, kot so Mestna občina Ljubljana (MOL), Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) in Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU). Njen predsednik Tadej Bajd je opozoril na pomen poljudno-znanstvene knjige. Teh je v slovenskem prostoru v zadnjem času premalo, na kar kaže tudi to, da že od 90. let ne podeljujemo več Levstikove nagrade za poljudnoznanstveno delo. Po Bajdovih besedah se preveč zanašamo na splet in tuje oddaje, ki pa ne ponujajo celovitega pregleda problematike tako kot knjige.

Podžupan MOL Aleš Čerin je spomnil, da ljubljanska občina z društvom sodeluje že od leta 2010, ko je bila Ljubljana svetovna prestolnica knjige. Ob letošnjem jubileju bodo poskrbeli za novo tehnologijo, ki bo omogoča pridobivanje informacij o literaturi držav, ki so vključene v mednarodni projekt Združene rastoče knjige sveta, prek mobilnih naprav.

Nastanek Društva Rastoča knjiga je zaznamovala postavitev kipa Deklice z rastočo knjigo kiparja Jerneja Malija, ki stoji v Župančičevi jami. Deklica vsako leto »zraste« za dodaten verz. Te so že prispevali literati Ciril Zlobec, Boris Pahor, Miroslav Košuta, Slavko Pregl in Tone Pavček. Lani je bila rastoča knjiga višja za misel pesnika Nika Grafenauerja Hiša brez knjige je votel dom brez duše.

Predsednik upravnega odbora društva, akademik Boštjan Žekš, je ob izročitvi priznanja akademiku Francetu Berniku spomnil, da so doslej nagradili le Toneta Pavčka in Borisa Pahorja, tokrat pa gre priznanje v roke vodilnemu raziskovalcu literature.

Podelitvi priznanja so sledili referati, ki so jih pripravili akademik Jože Krašovec, pobudnik projekta Janez Gabrijelčič, Mihael Japelj, Peter Gabrijelčič, Jože Gričar, Marija Mikačič Turnšek, Andreja Tomažin, Joža Miklič in Mirko Šterman. Predstavljena bo tudi Rastoča knjiga v drugih slovenskih krajih.