Poslanci berejo

Danes praznuje knjiga. Preverili smo, kaj berejo naši poslanci in katere knjige jim svetujejo Delovi bralci. 

Objavljeno
21. april 2017 15.54
M. Č.
M. Č.

Slovenci svetovni dan knjige praznujemo ves teden. Koliko pa prav zares beremo in kaj? Naše bralce smo vprašali za nasvet: katero knjigo bi morali po njihovo v roke vzeti od ljudstva izbrani poslanci. Najbolj pogost odgovor je bil Ustava Republike Slovenije, sledila mu je Splošna deklaracija človekovih pravic, zelo blizu pa je tudi knjiga Frana Milčinskega o Butalcih.

Malce bolj konkretni pa so bili spodnji nasveti: 

  • Tomaš Sedlaček: 'Ekonomija dobrega in zla'
  • Michael Sandel: 'Justice: What's the Right Thing to Do'
  • Naomi Klein: 'To vse spremeni: kapitalizem proti podnebju'
  • Simone de Beauvoir: 'Drugi spol'
  • Drago Jančar: 'To noč sem jo videl' 
  • Betty Smith: 'Drevo raste v Brooklynu'
  • Markus Zusak: 'Kradljivka knjig'
  • Joseph Heller: 'Kavelj 22'
  • George Orwell: 'Živalska farma'

Kako zaprašene so knjige poslancev in poslank?

Opremljeni z dobrimi predlogi naših bralcev, smo naključno izbrali poslance in jim zastavili tri vprašanje o knjigi, ki so jo prebrali nazadnje, se pozanimali o tisti, ki jo imajo najraje, in preverili, katero bi priporočili ostalim poslanskim kolegom. 


Poslanec
poslanka
Zadnja prebrana knjiga in kdaj Katera knjiga je naredila največji vtis Katero knjigo bi priporočili v branje svojim kolegom
Simona Kustec Lipicer Susanna Tamaro, Pojdi, kamor te vodi srce (po novem letu), stalno v uporabi pa je Sunzijeva Umetnost vojne. Izpod rok našega velikega pisatelja Draga Jančarja, To noč sem jo videl. Nihče ne more zgrešiti, če prebere knjigo Arta Paasilinne, Očarljivi skupinski samomor.
Julijana Bizjak Mlakar Roman nobelovega nagrajenca;Patricka Modiana;Ulica Boutiques obscures. Zadnji dve leti je name naredil največji vtis roman Lojzeta Kovačiča, Otroške stvari. Priporočila bi knjigo, namenjeno otrokom in starejšim avtorja dr. Mira Cerarja; Kako sem otrokom razložil demokracijo.
Alenka Bratušek Trenutno berem biografijo Katarine Velike. Nimam svoje najljubše knjige. Mislim, da bi lahko vsak prebral Malega princa.
Matej Tašner Vatovec Pascal Mercier, Nočni vlak v Lizbono, prejšnji teden. Gilles Deleuze, Razlika in ponavljanje. Ker govori o revoluciji kot ontološki lastnosti. Immanuel Wallerstein, Uvod v analizo svetovnih sistemov. Da ugotovijo, da ni noben sistem večen, niti kapitalizem.
Ljudmila Novak
Nazadnje sem marca prebrala življenjepis cesarice Marije Terezije. Na moje življenje je najbolj vplivalo Sveto pismo, še posebej Nova zaveza in evangeliji, ki mi predstavljajo življenjsko vodilo. Vsekakor je vredna branja knjiga Draga Jančarja To noč sem jo videl.
Saša Tabakovič
Včeraj zvečer sem bral svojemu otroku za lahko noč zgodbe iz otroške knjige Čoharije. Od slovenskih avtorjev mi je blizu Lojze Kovačič, še posebej njegova romana Otroške reči in Zrele reči. Kolegom poslancem bi za branje zagotovo priporočil pisatelja Aleksandra Hemona Knjiga mojih življenj.
Vinko Gorenak
Zadnja knjiga, ki sem jo bral in prebral v celoti, je knjiga Dušana Mohorka z naslovom Kriminalist in odvetnik. Z branjem sem končal med zadnjimi Velikonočnimi prazniki. V obdobju do vstopa v politiko, sem rad bral vse, kar je dišalo po skrivnostih, taka je bila knjiga Dana Browna Da Vicijeva šifra. Priporočil bi jim knjigo Dušana Mohorka Kriminalist in odvetnik.
Tomaž Gantar
Trenutno prebiram kratke zgodbice v knjigi Ti povem zgodbo?, avtorja Jorgeja Bucaya V zadnjem času mi je dala več misliti tudi knjiga Thorntona Wilderja, Most svetega kralja Ludovika. Klasiko gotovo predstavlja tudi Mali princ.
Miha Kordiš
Jacques Le Goff, Nastanek vic; trenutno v branju Michael Lebowitz, Build it now: socialism for the twenty-first century. Eric Hobsbawm, Nacije in nacionalizmi po 1780.
Jasna Murgel
Orhan Pamuk, Sneg. Prebrala: pomlad 2017. Eckhart Tolle, Zdaj! Ker na zelo enostaven način ponuja drugačen pogled na življenje. Paolo Coelho, Alkimist.
Bojan Krajnc
Gregor Kosi: Celica št. 2 (med novoletnimi prazniki). Boštjan M. Zupančič: Bitje in hrepenenje (zaradi uspešne razrešitev mladostniške krize identitete). Vesna Vuk Godina: Zablode postsocializma.
Matjaž Han
Zadnja knjiga, ki sem jo prebral, je bila knjiga Klic k razumu Mirana Potrča. Klic k razumu Mirana Potrča. Prav ta knjiga je name naredila velik vtis. Menim, da je tu in tam priporočljivo v roke vzeti kakšno biografijo ljudi, ki so s svojo vizijo, delom in neomajnostjo premikali meje mogočega.
Matej Tonin
Winners: And How They Succeed (Alastair Campbell). Proti toku (Hubert Požarnik). Svojim kolegom bi v branje priporočal mojo zadnjo knjigo Upanje za Slovenijio.
Franc Jurša
Tretji rajh, avtorja Richarda Jamesa Overyja in Avtobiografijo Petra Vilfana (avtor Tadej Golob). Pod svobodnim soncem (Fran Saleški Finžgar). Vsekakor bi vsakemu priporočil Alamuta

 

Morda še v vednost: poslanske skupine imajo možnost same naročiti literature na podlagi Sklepa o izobraževanju poslancev (020-02/12-43/5, 12. 4. 2012), ki v 4. členu opredeljuje:  

Sredstva so namenska in se lahko uporabijo za:

  • seminarje, tečaje (računalniški, jezikovni i.p.), simpozije, delavnice in druge podobne oblike funkcionalnega izobraževanja;
  • nabavo učbenikov, strokovne literature in drugih avdio-video izobraževalnih pripomočkov.

V 6. mandatu (2011-2014) so poslanci za knjige porabili 2.641,40 evrov. Največ denarja (1.190,74 evrov) so poslanci stranke SDS porabili za Belo knjigo slovenske osamosvojitve.

Sicer pa če želite podrobnejši seznam knjig, ki jih nabavlja knjižnica Državnega zbora, vključno s knjigami, nabavljenimi iz sredstev za izobraževanje poslancev, preverite v javnem katalogu sistema COBISS.SI.

Zdaj pa knjigo v roke in si potrezite s katerim od navedenih del. Morda pa imate tudi vi kakšen dober predlog? Zapišite ga spodaj med komentarje.