Revolver, s katerim je Verlaine skušal ubiti Rimbauda, prodali za 434.500 evrov

Verlaine je leta 1873 dvakrat ustrelil proti ljubimcu. Ena od krogel je Rimbauda zadela v roko. Verlaine je zatem pristal v ječi.

Objavljeno
01. december 2016 11.20
V. U., STA
V. U., STA
Najbolj znani revolver v francoski literaturi, s katerim je pesnik Paul Verlaine poskušal ubiti svojega mladega ljubimca, pesnika Arthurja Rimbauda, so v sredo na dražbi avkcijske hiše Christie's v Parizu prodali za 434.500 evrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pri Christie's so pričakovali, da bodo za revolver lahko iztržili do 60.000 evrov. V sredo so ga prodali za več kot sedemkrat višji znesek.

Verlaine je revolver kupil v Bruslju 10. julija 1873 z namenom, da bo končal svojo strastno dveletno ljubezensko zvezo z najstniškim ljubimcem Rimbaudom. Zaradi njega je namreč 29-letni pesnik zapustil ženo in otroka.

»Tako te bom naučil, kako oditi!«

Toda po srečanju v Londonu, ki je navdihnilo Rimbaudovo Obdobje v peklu in je minilo v dimu opija in ob pitju absinta, se je Verlaine vrnil k družini v Belgijo. Rimbaud mu je kmalu sledil. Srečala sta se v hotelski sobi, kjer sta vpila, jokala in se pri tem napila. Kot je pričal Rimbaud, je Verlaine nenadoma na plan potegnil revolver in mu rekel: »Tako te bom naučil, kako oditi!«

Verlaine je dvakrat ustrelil proti Rimbaudu. Ena od krogel je mladega pesnika, ki danes velja za simbol uporništva, zadela v roko.

A kljub vsemu ljubimec ni sprejel zavrnitve. Po tem, ko so mu v bolnišnici oskrbeli rano, je ponovno našel Verlaina in ga prosil, naj se vrne k njemu. Starejši pesnik, ki se je vse življenje predajal raznim odvisnostim, je vanj na ulici znova uperil revolver. Ustavil ga je mimoidoči policist.

Ječa in spreobrnitev v katoliško vero

Verlaine je bil obsojen na dve leti ječe, v času prestajanja kazni pa se je spreobrnil v katoliško vero. Mnogi menijo, da je to storil zato, da bi ujezil Rimbauda. V zaporu je Verlaine napisal 32 pesmi, ki so bile med drugim objavljene v zbirkah Modrost ter Nekoč in nedavno.

Rimbaud se je nato vrnil na domače posestvo v Roche, kjer je dokončal svoje delo Obdobje v peklu. Napisal je še zbirko Iluminacije in se pri 20 letih poslovil od poezije. Bil je navdih kulturnemu gibanju v 60. letih prejšnjega stoletja, med drugimi ga je občudoval Jim Morrison, nanj pa še vedno prisega Patti Smith.