Režiser Rok Biček je s filmom Družina zmagal na tednu kritike v Locarnu

Gre za impresiven in vznemirljiv dokumentarni film, meni žirija.

Objavljeno
14. avgust 2017 12.23
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič

Observacijski dokumentarni film Družina v režiji Roka Bička je na 70. izdaji mednarodnega filmskega festivala v Locarnu, kjer je doživel tudi svetovno premiero, prepričal žirijo in v programski sekciji Teden kritike prejel glavno nagrado v višini osem tisoč švicarskih frankov.

V filmu se v manj kot dveh urah odvrti deset let resničnih trenutkov v življenju protagonista Mateja in ljudi okrog njega. V obrazložitvi nagrade piše: "Film brez namigovanja in obsojanja opazuje notranje funkcioniranje slovenske družine. V času drzne propagande je slednja eksplicitno predstavljena na način, da so vsa ocenjevanja in presoje prepuščene občinstvu, ravno tako kot tudi družbene okoliščine v evropskih državah in nenazadnje tudi varnost, ki v najtežjih časih služi kot razširjena družina."

Festivalski kritik Jay Weissberg je za Variety o filmu med drugim zapisal, da "je Bičku skozi nenavaden pogled uspelo podati zgodbo na preprost način, ki pa kljub vsemu ne poenostavlja zelo zapletenega življenja glavnega lika. Matej Rajk namreč ni predstavljen ne kot junak in ne kot antijunak, koncept družine pa je postavljen v veliko širši koncept od tradicionalne družine. Gre za impresiven in vznemirljiv dokumentarni film, ki bo zagotovo premikal meje na prihodnjih festivalih dokumentarnega filma".

Dokumentarni film je nastal v produkciji Cvinger filma, v njem pa nastopajo: Matej Rajk, Nia Kastelec, Barbara Kastelec, Alenka Rajk, Mitja Rajk, Boris Rajk, Ivka Gruden, Emanoela Škulj, Robert Krese, Aleksej Kastelec, Estera Dvornik in Gabrijela Simetinger. Finančno sta ga podprla Slovenski filmski center in Avstrijski filmski inštitut. Gre za prvo slovensko-avstrijsko koprodukcijo v zadnjih dvajsetih letih.

Film bo danes sporedu 23. Sarajevskega filmskega festivala, kjer bo doživel regionalno premiero.