Saudsko sodišče preklicalo smrtno obsodbo pesniku Ašrafu Fajadu

Namesto obglavljenja so mu po šeriatskem pravu naložili osem let ječe in 800 udarcev z bičem.
Objavljeno
03. februar 2016 11.38
V. U.
V. U.

Saudska Arabija petintridesetletnega palestinskega pesnika Ašrafa Fajada, ki ga je tamkajšnje sodišče zaradi blasfemije in odpovedi islamu po šeriatskem pravu 17. novembra lani obsodilo na smrtno kazen z obglavljenjem, po novi odločitvi sodnikov ne bo usmrtila.

Po poročanju mednarodnih novinarskih agencij, ki se sklicujejo na pesnikovega odvetnika Abdula Rahmana al-Lahima, je sodišče obsodbo spremenilo na osem let zapora in osemsto udarcev z bičem.

Fajada je saudska verska policija aretirala že avgusta 2013 in ga nato izpustila, v zaporu pa je znova pristal že 1. januarja naslednje leto. Aprila tistega leta je bil obsojen na štiri leta zapora in osemsto udarcev z bičem, a je primer pristal na pritožbenem sodišču, čemur je sledila nova razsodba s smrtno kaznijo.

Osem let ječe in 16 bičanj s po 50 udarci

Za to obsodbo sta zadoščali Fajadova pesniška zbirka iz leta 2008 Notranji ukazi, ki je v Saudski Arabiji prepovedana, in prijava neznanca, ki je oblastem poročal o pesnikovem preklinjanju boga, preroka in Saudske Arabije v kavarni.

Ogorčenje nad razsodbo so izrazile številne organizacije, med njimi Amnesty International in mednarodna pisateljska organizacija Pen, katere protest so podpisali ugledni pisatelji, med njimi tudi sirski pesnik Adonis, več let kandidat za Nobelovo nagrado.

Saudski sodniki so odredili, da bo 800 udarcev z bičem razdeljenih na 16 bičanj s po 50 udarci.