Slovenija na frankfurski knjižni sejem z elaboratom o kandidaturi za častno gostjo

Delegacija JAK bo direktorju sejma uradno predala vsebinski elaborat slovenske kandidature za častno gostjo.

Objavljeno
12. oktober 2015 16.27
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V Frankfurtu se bo v sredo začel knjižni sejem, na katerem se v organizaciji Javne agencije za knjigo RS (JAK) predstavlja tudi Slovenija. Delegacija JAK bo v četrtek dopoldne direktorju sejma Jürgenu Boosu uradno predala vsebinski elaborat slovenske kandidature za nastop v vlogi častne gostje na tem največjem knjižnem sejmu na svetu.

V primeru potrditve kandidature bi bila Slovenija šele tretja slovanska dežela z nazivom častne gostje v tridesetletni zgodovini podeljevanja tega naziva in prva po več kot 15 letih, ko se je predstavljala Rusija.

JAK, ki jo je za izvedbo projekta pooblastila vlada, je pripravljalne aktivnosti začela v letošnjem letu, že lani pa je vodstvu sejma predstavila dotedanje aktivnosti v zvezi s slovensko kandidaturo za častno gostjo. Vlada je za predstavitev Slovenije kot častne gostje v Frankfurtu namenila 2,5 milijona evrov.

Kot je za STA povedala avtorica elaborata Renata Zamida, so sicer častne gostje sejma vključno z letom 2019 že zasedene, Slovenija bi se tako lahko najprej predstavila leta 2020 ali leta 2021.

Letošnji knjižni sejem v Frankfurtu bo potekal do 18. oktobra. Na njem se bo predstavilo približno 7200 razstavljavcev, v ospredje pa bo ponovno postavil avtorje in njihova dela. Moto letošnje izdaje je Več literature, manj dogodkov.

Med gosti sejma napovedujejo čilsko pisateljico Isabel Allende, danskega avtorja Jussija Adler-Olsena, nizozemsko pisateljico Anno Enquist, britanskega pisatelja Kena Folletta, švicarskega avtorja Adolfa Muschga in izraelsko pisateljico Zeruyah Shalev. Častna gostja je Indonezija.

JAK je za predstavitev na slovenski nacionalni stojnici povabila več kot 30 slovenskih založb. Na 32 kvadratnih metrov veliki stojnici bo predstavljena najnovejša produkcija po izboru založnikov, ki nosi letnico 2014 ali 2015.

Za predstavitev so založniki lahko dostavili tudi tujejezične kataloge in druga promocijska gradiva, avtorje, nagrajene s kresnikom v obdobju 2010−2015 − to so Tadej Golob, Drago Jančar, Andrej E. Skubic, Goran Vojnović in Davorin Lenko − ter avtorje, ki so zaradi različnih dosežkov v zadnjem obdobju ali pomembnih obletnic deležni posebne pozornosti: Gabriela Babnik, Nataša Kramberger, Miki Muster, Boris Pahor in Slavoj Žižek.

Na JAK so za te avtorje pripravili tudi predstavitev izbora prevodov v tuje jezike, prav tako pa bodo na stojnici predstavljeni najnovejši sofinancirani prevodi v različne jezike. Slovenska nacionalna stojnica bo že šesto leto zapored gostila tudi mrežo Traduki, ki bo predstavila najnovejše knjige, ki so izšle s finančno in strokovno pomočjo mreže, so sporočili z agencije.