Statistika: v Sloveniji lani knjižnico vsaj enkrat obiskalo 85,7 odstotka ljudi

Zveza bibliotekarskih društev Slovenije: za tri četrtine prebivalcev Slovenije so knjižnice nujne.

Objavljeno
20. september 2016 17.58
V. U., STA
V. U., STA

Tri četrtine prebivalcev Slovenije meni, da so knjižnice nujne za razvoj lokalnih okolij in družbe in da vplivajo na kakovost posameznikovega življenja, je pokazala raziskava Zveze bibliotekarskih društev Slovenije. Največ ljudi obiskuje knjižnice zaradi izposoje gradiva (94,4 odstotka), precej zaradi uporabe elektronskih virov (70,2 odstotka).

Rezultati raziskave nakazujejo premik v dojemanju knjižnice kot objekta v knjižnico kot subjekt. Knjižnice so vse pogosteje prostor druženja in srečevanja (48,9 odstotka), so sporočili iz zveze bibliotekarskih društev.

Knjižnica je primerna za vse, ki iščejo nova znanja; pri iskanju gradiva in informacij uporabnikom pomagajo zaposleni; knjižnica prispeva k osebni rasti uporabnikov – to so tri trditve, ki jih splošna javnost povezuje s slovenskimi knjižnicami in so, kot so zapisali v zvezi, pokazatelj, kako pomembno vlogo državljani pripisujejo knjižnicam.

Prva tovrstna raziskava

Raziskavo je opravila krovna organizacija slovenskih knjižničarjev, ki povezuje več kot 1400 članov, ob podpori ministrstva za kulturo. To je prva tovrstna raziskava pri nas.

Knjižničarji redno spremljajo mnenja v lokalnem oz. knjižničnem okolju, zanima jih tudi odziv na delovanje posameznega tipa knjižnic. Pred leti so ugotavljali javno mnenje o delovanju slovenskih splošnih knjižnic, tokrat pa so v raziskavo zajeli celoten spekter knjižnične dejavnosti kot javne službe.

V raziskavi so sodelovali tako člani knjižnic (48,1 odstotka), kot tisti, ki niso (51,9 odstotka). Prevladovali so tisti, ki obiskujejo knjižnice in so katerokoli knjižnico v lanskem letu obiskali vsaj enkrat (85,7 odstotka), 14,3 odstotka anketirancev pa v lanskem letu ni obiskalo nobene knjižnice. Ti so kot glavni vzrok navedli, da nimajo potrebe. To pa ne pomeni, da ne uporabljajo knjižničnih storitev, ki so na voljo brez fizičnega obiska.

Raziskavo so predstavili na včerajšnjem strokovnem srečanju Zveze bibliotekarskih društev Slovenije v Mariboru, na katerem se je zbralo skoraj 250 knjižničark in knjižničarjev.