Stritarjeva nagrajenka je Maja Šučur

V okviru festivala Pranger so razglasili dobitnico nagrade za obetavnega mladega literarnega kritika ali kritičarko.

Objavljeno
27. junij 2017 16.03
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič

Komisija v sestavi predsednica Gaja Kos ter člana Katja Klopčič Lavrenčič in Vlado Motnikar je letos Stritarjevo nagrado za obetavnega mladega literarnega kritika ali kritičarko, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, namenila Maji Šučur.

V obrazložitev so zapisali, da je literarna kritičarka Maja Šučur na kritiškem področju aktivna vse od leta 2012 in je tudi nadvse dragocena – samoiniciativna, založena z dobrimi idejami, kritična in učinkovita – koordinatorka Društva slovenskih literarnih kritikov. Že vrsto let sodeluje z Literaturo, eno osrednjih domačih literarnih revij z dolgo in močno kritiško tradicijo, za katero je sprva pisala odlična, suvereno spisana kratka kritiška besedila za rubriko Robni zapisi, kmalu pa je začela pisati dolge in poglobljene kritike za rubriko Kritika, ugotavlja žirija. Nekoliko krajša besedila, a zato z nič manj teže, prispeva tudi za Dnevnik.

Njeno kritiško delo odlikuje široko poznavanje tako domače kot tuje literature, kar ji omogoča vsakokratno postavljanje dela, ki ga pretresa, v (naj)širši (literarni) kontekst, predvsem pa velja izpostaviti lucidnost in ostrino njene misli, vselej podprtes tehtnimi argumenti in na ustreznih mestih včasih podložene s pravo mero duhovitosti, menijo člani žirije.

Posebej je treba opozoriti tudi na njeno slogovno spretno, izpiljeno pisavo, zaradi katere njene kritike nimajo samo strokovne teže, pač pa se tudi odlično berejo, kar navsezadnje ni nepomembno in daje njenim besedilom poseben čar, pravi strokovna komisija, ki obrazložitev zaključuje z mislijo, da je kritiški glas Maje Šučur v vrsti mlajših glasov brez dvoma postal eden najbolj vidnih in prepoznavnih.

Nagrajenka Maja Šučur je izjavila, da je pisanje dobrih kritik zanjo svojevrstno spreminjanje sveta na bolje. "Družbeno-angažirano delo je, ki sicer nikoli ne bo doseglo učinka darovanja krvi ali zbiranja oblačil za begunce ali priganjanja polža, naj kar se da hitro prečka otroško igrišče, a ne prinaša zato nič manj odgovornosti. Ta izvira v skrbi za sočloveka, ki je v prvi vrsti bralec in šele nazadnje nemara tudi avtor. Literarni kritik namreč bdi nad bralčevimi večeri, načrtuje z bralcem razpoloženje v čakalnici, nehote manipulira z njegovimi počitniškimi načrti, v najbolj brezupnih primerih upravlja tudi s stanjem na bralčevem transakcijskem računu," je izjavila nagrajenka.