Tina Maze spet na snegu!

Od danes najuspešnejša slovenska alpska smučarka smuča v slikanici Primoža Suhadolčana Tina in medvedja moč.

Objavljeno
30. marec 2016 16.23
Tina Maze
Igor Bratož
Igor Bratož

»Dragi moji, ponosna sem, da je pred vami zgodba, ustvarjena za meni najljubša bitja na tem svetu – otroke.« Tako začenja svoj uvod v slikanico Tina Maze in mladim bralcem pove, da so jo od malega zvesto spremljale vznemirljivost, radovednost in želja po spoznavanju sveta.

Pove tudi to, da se mora zahvaliti svojim staršem, ki so bili predani njenim željam, potrpežljivo stali ob njej, kadar koli so se pojavile ovire in ji jih pomagali premagati. »Nikoli pa niso dopustili, da bi kar koli naredila samo napol. Skozi vodilo 'vedno dokončaj, kar si začela' so me naučili, kaj pomeni vztrajnost. S tem pa so mi dali pomembno osnovo za uspešnost.«

Zgodbo Tina in medvedja moč, ki ima avtobiografske elemente, je napisal eden najbolj branih slovenskih otroških in mladinskih pisateljev Primož Suhadolčan, ilustriral pa Gorazd Vahen. Suhadolčan je na predstavitvi v Hotelu Union navrgel, da mu je Tina pred časom na enem listu papirja formulirala vse o svojem otroštvu, on pa je to potem na svoj igrivi način spravil v obliko − kot je ocenila Andreja Kavčič iz založbe DZS − resnične pravljice.

Knjiga, katere zgodba se je, kot je povedal pisatelj, med nastajanjem spreminjala tako rekoč iz dneva v dan, je izšla v nakladi tri tisoč izvodov, čez mesec dni bo izšel tudi prevod v angleščino, založba se dogovarja še za prevode v druge jezike.