Tržaško knjižno središče bo na trgu Oberdan

Lokacija novega središča bo menda na trgu, ob katerem je stal požgani Slovenski narodni dom.

Objavljeno
27. avgust 2014 13.23
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Tržaško knjižno središče, za katerega so si vse od zaprtja Tržaške knjigarne aprila letos prizadevali slovenska skupnost v Italiji, ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo RS (JAK) in Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, naj bi bilo na trgu Oberdan, danes poroča Primorski dnevnik.

»Če smo pred meseci slišali govoriti, da si ne znamo predstavljati, da na Tržaškem ne bi imeli slovenske knjigarne, da ne bi imeli prostora, ki bi bil reprezentativen za slovensko kulturo, slovenske avtorje in slovenske založnike in ki bi zagotavljal dostopnost knjige tudi Slovencem v zamejstvu, lahko zdaj zatrdimo drugače,« piše časnik.

Rešitev za knjižno središče, ki bo pravi multimedijski center, naj bi bila po poročanju dnevnika skoraj na dosegu roke, saj je tržaški podjetnik Vanja Lokar kupil poslovni prostor, ki ga bo po ugodni ceni oddal novoustanovljenemu podjetju TS 360, upravljavcu središča.

Datum odprtja še ni znan, lokacija pa naj bi bila na omenjenem trgu, ki je za tržaške Slovence strateška lokacija, saj je ob njem stal tudi požgani Slovenski narodni dom v Trstu.