Umrla je Colleen McCullough, avtorica Pesmi ptic trnovk

Avstralska pisateljica se je poslovila v starosti 77 let. Ob pisateljevanju se je posvečala tudi medicini.

Objavljeno
29. januar 2015 11.50
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Po dolgi bolezni je v starosti 77 let umrla avstralska pisateljica Colleen McCullough, avtorica uspešnice The Thorn Birds, romana, ki so ga po svetu prodali v kar 30 milijonih izvodov. Leta 1980 je kot Pesem ptic trnovk izšel tudi v Sloveniji.

Roman je tako po svetu kot pri nas postal znan predvsem zaradi istoimenske nadaljevanke, ki je dolgo kraljevala na televizijskih zaslonih in v kateri so zaigrali Richard Chamberlain, Rachel Ward, Barbara Stanwyck, Christopher Plummer in drugi.

Serija, ki je dosegla štiri zlate globuse, se je v zgodovino ameriške televizije zapisala kot druga najbolj gledana po Koreninah.

Ob Pesmi ptic trnovk, ki je kot roman tudi v Sloveniji izšel v zelo visoki nakladi 40.000 izvodov, so pri nas izšli še njeni romani Dame iz hiše Missalonghi, Tim in Drugo ime za ljubezen. Kot so agenciji AP potrdili pri založbi HarperCollins Australia, je McCulloughova umrla danes, in sicer v bolnišnici na oddaljenem otoku Norfold Island, ki se nahaja med Avstralijo in Novo Zelandijo.

V karieri je napisala 25 romanov, med katerimi je bil uvodni omenjeni Tim. Izdala ga je leta 1974, zadnjega z naslovom Bittersweet pa je objavila predlani. Ob pisateljevanju se je sicer posvečala medicini oziroma raziskovanju živčnega sistema, v tej vlogi pa je deset let delovala kot raziskovalka na Yale Medical School v ZDA. Po vrnitvi v Avstralijo je v bolnišnici Royal North Shore Hospital v Sydneyju vzpostavila oddelek za nevrofiziologijo.