V Mestnem muzeju Ljubljana danes kongres slavistov

Srečanje so usmerili v temo zgodovine društev ter najnovejših odkritij na področju jezika in literature.

Objavljeno
25. september 2015 13.27
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V Mestnem muzeju Ljubljana danes poteka tradicionalni kongres Slavističnega društva Slovenije. Ker letos mineva 40 let od ustanovitve zveze pokrajinskih slavističnih društev, so znanstveno srečanje v prvem delu navezali na zgodovino društev, v drugem delu pa bo beseda tekla o najnovejših odkritjih na področju jezika in literature.

Po predstavitvi zgodovine delovanja pokrajinskih slavističnih društev se bodo slavisti in slovenisti popoldne seznanili s trenutnimi razmerami v slovenistiki. Miran Hladnik bo spregovoril o prihodnosti vede, Boža Krakar Vogel pa bo predstavila nekaj novosti iz teorije in prakse pouka književnosti.

Popoldanski del srečanja bo namenjen delavnicam o slovenščini v šoli ter okrogli mizi o problematiki slovenščine in Slovencev v zamejstvu. Aktualno stanje slovenistike v zamejstvu bodo orisali Elizabeta Jenko, Miran Košuta in Andrej Leben, so sporočili iz društva.

Na letošnjem 26. kongresu bodo predstavili tudi društveni bilten, ki bo izšel oktobra in se bo vsebinsko navezoval na 40-letnico delovanja zveze pokrajinskih slavističnih društev. Zvezo so leta 1975 ustanovili v Postojni.

Prva samostojna podružnica društva je že v 50. letih prejšnjega stoletja delovala v Mariboru, sledile so podružnice na Jesenicah, v Murski Soboti, Celju, Novem mestu, Kopru in drugod, tudi v zamejstvu.

Vsakoletno slavistično zborovanje pripravi eno izmed pokrajinskih društev. Srečanja so se tako že nekajkrat zvrstila od Nove Gorice, Trsta do Murske Sobote, od Celovca, Jesenic do Krškega. Prvo takšno zborovanje je bilo leta 1954 v Mariboru.

Za Slavistično društvo Slovenije kot zvezo društev je najpomembnejša čim širša in čim številčnejša področna organiziranost slovenistov in slavistov, je v uvodniku biltena zapisala predsednica Andreja Žele.