V Trstu danes odprtje Tržaškega knjižnega središča

V novem središču bo potekala prodaja knjig, s slovenskimi učbeniki pa bodo oskrbovali tudi slovenske šole v Italiji.

Objavljeno
23. junij 2015 16.26
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA

V strogem središču Trsta, v bližini slovenskega Narodnega doma, bodo danes slovesno odprli Tržaško knjižno središče (TKS), ki naj bi za tržaške Slovence postalo stičišče, za Slovenijo pa okno v Trst in Italijo. V TKS bo potekala prodaja knjig, s slovenskimi učbeniki pa bodo oskrbovali tudi slovenske šole v Italiji.

Hkrati bo TKS tudi kulturni prostor in prostor za promocijo slovenskega gospodarstva. Posebno pozornost bodo namenili tudi mladim, saj si želijo, da bi TKS postal njihov prostor za druženje in preživljanje prostega časa.

Po Slovenskem kulturnem in informacijskem centru (Skica) na Dunaju je TKS drugi tovrstni center Slovenije v tujini.

Ideja o ustanovitvi TKS je nastala lani spomladi po stečaju Tržaške knjigarne, ki je zelo odmevala v slovenski javnosti in pri zamejcih. Pri uresničevanju ideje o TKS so sodelovali urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, obe krovni organizaciji slovenske manjšine v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO), tržaški založbi Založba tržaškega tiska in Mladika, ministrstvo za kulturo in javna agencija za knjigo.

Urad vlade je za TKS namenil več kot 200.000 evrov sredstev urada, skoraj 30.000 evrov sredstev pa obe krovni organizaciji.

Slovenska skupnost je ob začetku ideje o ustanovitvi TKS našla mecena za prostore. Gre za tržaškega Slovenca in podjetnika Vanjo Lokarja, ki je prav za ta namen odkupil prostore poleg deželnega parlamenta.