Vaša izbira: »najbolj vroče knjige leta«

Dragi bralci, katere knjige so vas letos najbolj navdušile in zakaj? Kaj v branje priporočate drugim?

Objavljeno
18. december 2017 09.32
Posodobljeno
19. december 2017 11.00
shutter/branje
Irena Štaudohar
Irena Štaudohar

Tako kot obstaja vroča telefonska linija, ki jo ljudje kličejo, če si želijo vročih stvari, bi lahko obstajala telefonska linija za knjižne molje, na katero bi poklicali, če bi želeli klepetati o knjigah. Ljudje, ki veliko berejo, se namreč zelo radi pogovarjajo o knjižnih seznamih in zgodbah.

Šepetaje bi govorili o ljubezenskih romanih ali zgodbah o duhovih, pazljivo, ko bi klepetali o kriminalkah, saj ne bi hoteli izdati morilca, prepirali bi se o zgodovini ali klasiki in naštevali svoje najljubše pisateljice in pisatelje. Na drugi strani slušalke bi moral biti kakšen vznemirljiv modrec, recimo Umberto Eco, ki je rad rekel, da je knjiga v zgodovini človeštva neprekosljiva popolnost, in je vse vedel o vseh stvareh, ali kakšna duhovita Dorothy Parker, ki bi počasi srkala martini in streljala cinizme. Carl Gustav Jung je nekoč dejal, da je srečanje dveh osebnosti podobno stiku dveh kemičnih snovi; če med njima nastane reakcija, se po njej obe spremenita. S knjigami je podobno − dobra zgodba spremeni možgane.

In katere knjige bi priporočili vi?


Tudi bralce Delo.si vabimo, da napišete, katere knjige so vas letos najbolj navdušile in zakaj. Ste posegli tudi po klasikih? Vam je kakšna misel iz knjige še posebej živo ostala v spominu?

Predloge pripišite med komentarje ali pa jih zapišite pod objave na našem facebook profilu.