Messerschmitt in Partibrejkers: Večer gromoglasnega rock'n'rolla

Nostalgičen nastop v ljubljanski Cvetličarni.

Objavljeno
24. april 2015 18.04
Partybreakersi in Messerschmith v Cvetličarni. V Ljubljani 24.4.2015
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Nekoliko nostalgično obarvan je bil četrtkov glasbeni večer, ko sta v ljubljanski Cvetličarni nastopili hrvaška zasedba Messerschmitt in srbska Partibrejkers. To sta zasedbi, ki sta zadnja leta skupne nekdanje države zvočno obarvala v pristen dinamičen rock'n'roll, ki je izhajal iz grobega blues rocka in je poleg najstniškega hedonizma odražal trpkost našega vsakdana.

Punk in novi val sta ne le prevrednotila in temeljito spremenila kulturno podobo Jugoslavije in njenih republik, bila sta tudi eden temeljev, ki so omogočili prehod v večstrankarski družbeni sistem. Glasbenike, ki so gradili monument novega vala v Jugoslaviji, je bilo, geografsko gledano, moč najti povsod.

Dva zelo glasna sta delovala v Pulju kot zasedba Messerschmitt in v Beogradu kot zasedba Partibrejkers. Četrtkov koncert je bil tako dvojna proslava še zadnjih zvokov jugoslovanskega rock'n'rolla, preden je ta postal hrvaški in srbski. Letos mineva tudi 25 let od izida izjemnega prvenca skupine Messerschmitt Foxxin' ter 30 let od istoimenskega prvenca skupine Partibrejkers.

Zato so se Messerschmitt potrudili in v Cvetličarni zaigrali prvenec, dolg 42 minut, v celoti in v originalnem zaporedju. Po vseh teh letih še vedno zvenijo energično rock'n'rollersko ter igrajo našpičen blues rock z občasnimi motorheadovskimi ter psihedeličnimi vplivi. Sedaj že kultni album Foxxin', ki so ga posneli v Pulju, so navdušeno podprli tako kritiki, kot občinstvo. Bil je hitro razprodan in nikoli ga niso ponatisnili, saj je založba Blind Dog Records kmalu propadla.

Partibrejkers pa so še vedno neuničljivo gonilno rock'n'rolla v tem delu Evrope. Od prvotne zasedbe sta ostala še dva bistvena člana, in sicer energični pevec Zoran Kostić – Cane in kitarist Nebojša Antonijević – Anton. Oni pa so poleg pesmi s prvenca 1000 Godina, Stoj, Džoni, Ako si, Noć, Ona živi na brdu in Ulični hodač preigrali presek, večinoma uspešnic, iz svoje diskografije.

Tako so občinstvo premaknile med drugim pesmi Zemljotres, Lobotomija, Put, Sirotinjsko carstvo, Ono što pokušavam, Rođen loš, Hipnotisana gomila in Kreni prema meni. Glasba te izjemne zasedbe sicer temelji na preprosti in nespolirani obliki rock'n'rolla, so pa besedila odličen vir občutenja vseh odtenkov vsakdanjosti na tem delu Evrope.