Vodnik po literarnih dogodkih leta 2015

Od najbolj pričakovanih novih izdaj do najbolj prodajanih, od kriminalk, sodobnih klasikov do pobarvank.

Objavljeno
24. november 2015 11.46
Je. K.
Je. K.
Nobelova nagrada Belorusinja Svetlana Aleksijevič je prejela nagrado za dokumentarno prozo, v kateri popisuje trpljenje in strasti ljudi, ki živijo v Belorusiji, Rusiji in Ukrajini.

Bookerjeva nagrada Prejel jo je Jamajčan Marlon James za roman A Brief History of Seven Killings (Kratka zgodovina sedmih ubojev). Navdih zanjo je bil poskus atentata na legendo reggae glasbe Boba Marleyja.

Goncourtova nagrada Dobil jo je Mathias Enard za roman Boussole (Kompas), ki govori o srečevanjih Vzhoda in Zahoda.

Najbolj pričakovana, najbolje prodajana na Amazonu
Harper Lee: Go Set a Watchman (Pojdi, postavi stražarja). Knjigo je danes skoraj 90-letna avtorica napisala pred več kot pol stoletja, še pred svojo klasično uspešnico Če ubiješ oponašalca (1960) o rasni neenakosti v ZDA, kronološko pa sledi slavnemu romanu.

Fenomen leta Med najbolj prodajanimi knjigami je pobarvanka­ za odrasle Skrivni vrt Johanne Basford. Pobarvanke za odrasle so veliko založniško presenečenje zadnjih let. Skrivni vrt je izšel leta 2013, a je še vedno med petimi najbolj prodajanimi knjigami, spodbudil pa je žanr pobarvank za odrasle, ki naj bi ljudem pomagale pri sproščanju.

Nove knjige velikih

Margaret Atwood: The Heart Goes Last
Jonathan Franzen: Purity
Kazuo Išiguro: The Buried Giant
Stephen King: Finders Keepers
Toni Morrison: God Help the Child
Orhan Pamuk: A Strangeness in My Mind
Umberto Eco: Numero Zero


Kriminalki leta Dekle na vlaku Paule Hawkins govori o obupani alkoholičarki Rachel, ki z vlaka opazuje svojo nekdanjo sosesko in še posebej zaljubljen mlad par, ki prebiva v eni od tamkajšnjih hiš. Nekoč vidi nekaj, kar podre idilično predstavo o mladih ­zakoncih.

Med najbolj pričakovanimi knjigami letošnjega leta je tudi Dekle v pajkovi mreži. Četrti del serije Millenium­ je po likih Stiega Larssona napisal David Lagercrantz.

Umrli so

Henning Mankell
E. L. Doctorow
Ruth Rendell
Günter Grass