Žižek ponovno v zagrebškem Filozofskem teatru

Hrvaški mediji Žižka napovedujejo kot »najbolj nevarnega filozofa zahoda«. V HNK bo znova 23. januarja.

Objavljeno
07. januar 2016 13.41
V. U., STA
V. U., STA
Filozof Slavoj Žižek bo 23. januarja prvi letošnji gost Filozofskega teatra, ki drugo sezono poteka v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu. Žižka so gostili tudi lani, ko je med drugim povedal, da novo levico razume kot alternativo za probleme sveta in gledališča.

Žižka je lani v Zagrebu sprejelo do zadnjega kotička polno gledališče. Takrat je med drugim govoril o svojem prvem dramskem besedilu Antigona, ki ga je na podlagi Sofoklesove tragedije napisal po naročilu zagrebškega Hrvaškega narodnega gledališča. Svetovna premiera predstave bo v Zagrebu.

Žižkovo gostovanje bo spremljal hrvaški izid Antigone, ki je izšla pri založbi Fraktura.

Žižek pri sosedih stari znanec

Hrvaški mediji Žižka napovedujejo kot »najbolj nevarnega filozofa zahoda«. Filozof se je hrvaškemu občinstvu večkrat predstavil tudi v sklopu zagrebškega filmskega in aktivističnega festivala Subversive, ki poteka od leta 2008.

Žižek bo drugi gost nove sezone Filozofskega teatra, Srećko Horvat se je oktobra že pogovarjal z znano britansko igralko in aktivistko Vanesso Redgrave. Zaradi bolezni je svoj obisk v Zagrebu lani odpovedal britansko-pakistanski pisatelj, zgodovinar in levičarski aktivist Tariq Ali.

Filozofski teater so si zamislili kot prostor za refleksijo, v kolikšni meri lahko nacionalno gledališče danes sploh zastavlja bistvena vprašanja o času, v katerem živimo. Ob tem so računali zlasti na odziv mlajšega občinstva. V prvi sezoni je za projekt vladalo veliko zanimanje, veliko gledalcev je pogovore spremljalo tudi v neposrednem televizijskem prenosu, so še zapisali organizatorji.