Znani finalisti esejistične Rožančeve nagrade

Nominiranci so N'toko, Miha Pintarič, Renata Salecl in Marcel Štefančič, jr. Prejemnik nagrade bo znan pojutrišnjem.

Objavljeno
11. september 2017 10.41
Posodobljeno
11. september 2017 11.00
V. U., STA
V. U., STA
Za nagrado Marjana Rožanca za najboljšo knjigo esejev so letos nominirani Miha Blažič ali N'toko za delo Samoumevni spev (Mladinska knjiga), Miha Pintarič za Dvojni presledek (Studia Humanitatis), Renata Salecl za knjigo Tek na mestu (Mladinska knjiga) in Marcel Štefančič, jr. za delo Črna knjiga kapitalizma (UMco). Nagrajenec bo znan v sredo.

Žirijo, ki je izbrala letošnje nominirance za 25. Rožančevo nagrado, sestavljajo predsednica Ifigenija Simonović ter člani Peter Kovačič Peršin, Marko Golja, Tomo Virk in Mateja Komel Snoj. Izbor bodo utemeljili na jutrišnji novinarski konferenci. Popoldne bo ob 17. uri v Volčah potekalo srečanje ob spominski plošči Rožancu, ob 19. uri pa bo sledil tradicionalni večer z nominiranci za nagrado v Knjižnici Komen.

V sredo bo ob 18. uri srečanje z nominiranci za nagrado potekalo tudi v Štihovi dvorani Cankarjevega doma. Tega dne bo žirija še zadnjič zasedala in nato razglasila letošnjega nagrajenca oziroma nagrajenko. Podelitev nagrade bo v soboto v Trubarjevi domačiji na Rašici, je sporočila predsednica žirije.

Rožančevo nagrado na pobudo Nika Grafenauerja podeljujejo od leta 1993. Najprej jo je podeljevala založba Mihelač, leta 1998 pa sta založba Mihelač in Nova revija ustanovili Sklad Marjana Rožanca, ki pa je poniknil skupaj z Novo revijo leta 2009. Zdaj nagradi podeljuje Društvo Marjana Rožanca, ki pripravlja tudi druge prireditve. Lani sta nagrado prejela Robert Simonišek za zbirko esejev Trk prostorov in Jure Jakob za delo Hiše in drugi prosti spisi.