Znani so nominiranci za nagrado kritiško sito

V igri za nagrado Jasmin B. Frelih, Jure Jakob, Peter Rezman, Andrej E. Skubic in Maja Vidmar.

Objavljeno
29. marec 2016 12.30
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič

Društvo slovenskih literarnih kritikov je naznanilo, katera dela so skupaj z avtorji v ožjem izboru za nagrado kritiško sito. To so Jasmin B. Frelih s proznim delom Ideoluzije, Jure Jakob z esejističnim delom Hiša in drugi prosti spisi, Andrej E. Skubic z novelo Igre brez meja, Peter Rezman z romanom Tekoči trak in Maja Vidmar s pesniško zbirko Minute prednosti.

Kritiško sito je edina nagrada, ki jo za najboljše literarno delo v preteklem letu podeljujejo kritiki. Pri izbiri nagrajenca sodeluje širok kritiški forum, saj imajo možnost pretresanja sita prav vsi člani društva, na mrežici sita pa lahko ostanejo vse knjige ne glede na zvrstne, žanrske in ostale opredelitve. Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki je prejelo kar največ glasov kritiške žirije.

Nagrado kritiško sito so doslej prejeli Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli (Študentska založba, 2011), Maruša Krese za roman Da me je strah? (Goga, 2012), Davorin Lenko za roman Telesa v temi (Center za slovensko književnost, 2013) in Katarina Marinčič za roman Po njihovih besedah (Modrijan, 2014).