Amazon naj plačuje davek!

Od decembra lani do zdaj je peticijo naj podjetje, registrirano v Luksemburgu, plačuje davek v Britanij, podpisalo 15 tisoč ljudi.

Objavljeno
25. april 2013 17.03
reu/AMAZON/
J. G., kultura
J. G., kultura

Frances in Keith Smith, lastnika neodvisne knjigarne Warwick and Kenilworth Books sta britanskemu premieru Davidu Cameronu vročila peticijo, ki od vlade zahteva odločne ukrepe, s katerimi bi prisilili Amazon, da bo pošteno plačal svoj davek.

Od decembra 2012 do zdaj je peticijo podpisalo 15 tisoč ljudi. Problem je v tem, da se korporacija Amazon izogiba plačevanju davka v Britaniji, ker je registrirana v Luksemburgu.

V peticiji piše: »Soočamo se z neizmernim pritiskom velikih spletnih prodajalcev, ki nam nižajo cene, pri čemer izstopa Amazon. Zato so so naše knjigarne na samem robu preživetja. Še huje je to, da Amazon kljub lanskim prihodkom v višini 3,3 milijarde funtov v Združenem kraljestvu, ne plača britanskega davka na prihodek. To ni igra po enakih pravilih in s tem smo neodvisni prodajalci, kot smo mi, v težkem položaju samo zato, ker ravnamo pošteno.«

Premier je peticijo sprejel. Še vedno pa ostaja odprto vprašanje, koliko ima britanska vlada volje in pravnih možnosti za uveljavitev zahtev iz peticije.