Berem ... Almira Sadar

Modna oblikovalka bere diplomske naloge svojih študentov, Colina Thubrona, Alice Munro, Yiyun Liin še koga.

Objavljeno
01. julij 2014 12.49
SLOVENIJA,LJUBLJANA,11.12.2012.PET PREDMETOV ALMIRE SADAR.NA SLIKI ALMIRA SADAR.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura
»Ker se šolsko leto bliža koncu, v zadnjih tednih prebiram predvsem diplomske naloge študentov, ki so zaradi različnosti prav ­zanimivo branje.

Od nekdaj so me privlačile zgodbe o pravljičnem nastanku svile in dolgih poteh, po katerih so jo prenašali iz daljne Azije v Evropo. Angleški popotnik Colin Thubron v odlični knjigi Shadow of the Silk Road z nostalgijo in občudovanjem popisuje svoje več kot 6500 kilometrov dolgo popotovanje karavan, ki so že 1500 let pred našim štetjem prenašale ne le svilo in dragocene predmete, ampak tudi nova znanja, ideje, religije in ­kulture.

Zaradi pomanjkanja časa so moje najljubše branje kratke zgodbe. Alice Munro (Preveč sreče) jih je pisala kot mama treh otrok v trenutkih prostega časa. Kratke zgodbe Yiyun Li (Gold Boy, Emerald Girl) so iz življenja sodobne Kitajske in zgodbe Kitajcev, ki živijo v Ameriki, v katerih se prepletajo mitologija, zgodovina, politika in kultura.

Zgodbe v Knjigi mojih življenj Aleksandra Hemona pa so nekako najbližje, so senzibilne, žalostne in vesele hkrati, so zgodbe o Sarajevu in naši generaciji. Na mah sem prebrala roman The Goldfinch pisateljice Donne Tartt, saj je bila zgodba o prijateljstvu, izgubah, obsedenosti, boju za preživetje in prepletanju usod zelo živa od začetka do konca.«