Berem ... Mojca Mavec

Več ko se nabere knjig, bolj kličejo po krajih, ki jih opisujejo.

Objavljeno
27. oktober 2014 15.39
Mojca Mavec, televizijska voditeljica
Mojca Mavec, televizijska voditeljica

Knjige se v naši hiši množijo s prepotovanimi kilometri. Ali pa obratno, več ko se nabere knjig, bolj kličejo po krajih, ki jih opisujejo. Tako je izlet čez lužo prinesel Donno Tartt in dober kilogram težko delo The Goldfinch, ki ga je avtorica pisala kar dvanajst let. Glavnega junaka Theodorja Deckerja preganja smrt matere, ki jo je izgubil v nenavadni eksploziji bombe sredi muzeja.

Edini spomin nanjo je mala slika liščka, ki jo je ukradel s pogorišča … in je danes na ogled v galeriji Frick v New Yorku. Če se vam po uspehu knjige seveda še stoji v dolgi vrsti pred blagajno. Z referenduma na Škotskem je prišel Irwin Welsh, sprva le dodaten kilogram v kovčku, ker nisem našla žepne izdaje. A genialna knjiga, netipična za pisatelja, že zato, ker sta v njej dve ženski protagonistki.

Prevarana in užaljena nekdanja francoska prva dama Valérie Trierweiler je medtem le dober kompanjon za dolgo vožnjo z vlakom. Iz Pariza do Ljubljane, kot ulito. Njen Merci pour ce moment razkriva umazane podrobnosti iz življenja predsednika Hollanda in je dobra alternativa trač revijam s kratkim rokom uporabe. Tu nekje, v torbici za trenutke, ko spet zamuja bus ali dogovorjeni zmenek, je pri meni tudi Marc Levy, še vedno najbolj prodajani francoski avtor. Un sentiment plus fort que la peur. Še ena ljubezenska zgodba. In nazadnje še knjiga, ki mi je polepšala kislo poletje: dekle, ki je rešilo švedskega kralja. Še zabavnejša od prvenca! In upam, enkrat tudi na filmskem platnu, tako kot zdaj njegov Stoletnik.