Chomsky polemizira z Žižkom

Vplivna intelektualca sta znova v središču: Lingvist filozofu očita pozerstvo, ta mu odgovarja.

Objavljeno
19. julij 2013 19.37
Jožica Grgič, kultura
Jožica Grgič, kultura

Dva izmed najvplivnejših levičarskih intelektualcev na svetu, dr. Slavoj Žižek in dr. Noam Chomsky, sta zaradi polemike deležna pozornosti številnih tujih medijev. Z Žižkom je začel polemizirati znameniti lingvist Chomsky.

Chomsky je pred časom v radijskem intrevjuju razglasil Žižka in francoska filozofa Jacquesa Lacana in Jacquesa Derridaja za pozerje. Trojici uglednih imen je očital, da uporabljajo zveneče besede in se pretvarjajo, da imajo teorijo. Omenjene filozofe in njihove sledilce je označil za kult. »V tem ni nikakršne teorije, vsaj ne v smislu, kakršno poznajo vsi, ki imajo zvezo z znanostjo ali kakšnim drugim resnim področjem,« je dejal Chomsky. Rekel je še, da ga ne zanima takšno pozerstvo, za kakršno je Žižek ekstremni primer, in da je lacanovska teorija šarlatanska.

Žižek je za Delo pojasnil, da se na pripombe ni nameraval odzvati, saj niti ni vedel zanje, dokler mu ni pred dnevi na okrogli mizi v Londonu na Birkbeck Collegeu nekdo iz občinstva o tem postavil vprašanja.

Na vprašanje je poslušalcu odgovoril: »Z globokim spoštovanjem do Chomskega je moja poanta, da je imel on, ki vedno poudarja, kako je treba biti empiričen in točen, v nasprotju z nekakšnimi norimi lacanovskimi špekulacijami, pogosto empirijsko narobe. Spomnim se na primer, ko se je postavil v bran Rdečim kmerom. O tem je napisal nekaj tekstov, v katerih je trdil, da gre za zahodno propagando in da Rdeči kmeri niso tako grozni. Ko je bil pozneje prisiljen priznati, da Rdeči kmeri niso ravno najboljši fantje v vesolju, je bila njegova obramba šokantna. Chomsky je namreč trdil, da je imel prav glede na informacije, ki jih je imel v tistem času. Sam povsem zavračam tak način razmišljanja,« je dejal Žižek. Za Delo je še povedal, da pri tem ne gre za razpravo ali polemiko s Chomskim.

Slavoj Žižek je bil na okrogli mizi v Londonu tudi zadržan do popularnosti svojih teorij, češ da gre za zablodo: »Malo me jezi ta ideja, da imamo mi z našimi globokimi sofizmi hegemonijo v družbenih znanostih. Ali so ljudje nori?«

Žižek je skromno dodal, da je njegova misel marginalizirana ter da obstajajo različne strategije njegovega omejevanja, tudi ta, da se ga razglaša za zabavnega klovna, ki ga ni treba jemati resno. Podobno meni tudi o svojem zvezdništvu v Združenih državah Amerike in je s tem v zvezi povedal primer. Pred dnevi je prejel pismo svojega prijatelja iz ZDA, ki ni dobil službe prav zaradi priporočila, ki mu ga ja napisal Žižek. Služba je bila že skoraj njegova, dokler ni nekdo v komisiji rekel: »Oh, če ga je priporočil Žižek, pomeni, da z njim nekaj ni v redu.«