Čigava je v tem hipu Mladinska knjiga?

Včeraj se je založbi Učila International iztekel rok za plačilo 5,36 milijona evrov, vpleteni molčijo.

Objavljeno
27. maj 2014 19.32
Knjigarna Mladinska Knjiga 2. april 2013
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura

Ljubljana – Molk, diskretnost, skrivnostnost na vseh straneh: kupec največje tukajšnje založbe ne pove, ali je kupnino plačal, prodajalec prav tako molči – morda prešteva? –, prodana založba ne ve nič, agencija za varstvo konkurence ima čas odločiti do petka, 13.

Po letu dni neuspešne prodaje 69-odstotnega deleža Mladinske knjige Založbe (MKZ), strmem padanju vrednosti in po izstopu Hypo Alpe-Adria-Bank iz prodajnega konzorcija je Abanki Vipa in NLB 10. aprila na tretji dražbi za prodajo večinskega paketa delnic MKZ uspelo: 51,2-odstotni delež oziroma 631.117 delnic je po ceni 8,5 evra kupila tržiška družba Učila International. Vrednost podjetja je bila tokrat ocenjena na 25,6 milijona evrov.

Včeraj se je iztekel rok za plačilo kupnine 5,36 milijona evrov. Ali je bilo plačilo res izvedeno, še ne vemo. Abanka Vipa, katere predstavnik Uroš Vejnovič je prodajni konzorcij vodil (po nekaterih informacijah ga je vmes nadomestil Blaž Angel, ki je konec marca na predlog Abanke Vipa postal član razširjenega nadzornega sveta podjetja Trimo), se je zavila v molk.

Z oddelka za korporativno komuniciranje so odgovorili le: »V skladu z dobro bančno prakso in poslovno politiko Abanke poslovnih odnosov s strankami ne moremo komentirati. Konzorcij prodajalcev vodi Abanka.« Na vprašanje o plačilu kupnine, postavljeno direktorju Učil International Srečku Mrvarju, je skopo odgovorila Marijana Kanduti, prokuristka Agencije za komunikacijski management Taktik: »Ker rok za prodajo še ni potekel, vas bomo o poteku obvestili, ko bodo postopki končani.«

Zgodba, ki se je začela takrat, ko so banke upnice po stečaju holdinga Zvon Dva dobile v stečajni masi v roke večinski delež tukajšnje največje založbe, se bo končala v kratkem: nepravočasno plačilo ali neplačilo bi za kupca večinskega deleža MKZ zagotovo imelo posledice, če pa bo izvedeno brezhibno (Srečko Mrvar je medijem večkrat ponovil, da ima sredstava za nakup zagotovljena že od oktobra lani, Učila so tudi javno zagotovila, do so se za nakup delnic MKZ odločila brez povezovanja z drugimi družbami in bodo nakup v celoti financirala sama), bo ključni dokument izdala Javna agencija RS za varstvo konkurence, pri kateri je 9. maja v zakonitem roku založba Učila International priglasila koncentracijo.

Agencija mora odločiti in izdati odločbo o skladnosti koncentracije s pravili konkurence v petindvajsetih delovnih dneh od prejema popolne priglasitve, torej do 13. junija. Če pa bi se izkazalo, da predvidena koncentracija ni skladna s pravili konkurence, mora agencija uvesti postopek in odločiti v šestdesetih dneh.

Med morebitnimi kupci večinskega svežnja delnic MKZ je bilo najprej podjetje Kompas MTS, ki pa je po izvršenem skrbnem pregledu oddalo nezavezujočo ponudbo (13,6 milijona evrov), na koncu pa se za nadaljnje korake ni odločilo, češ da ima družba preveč bremen.

Vmes so se razširile nepotrjene informacije o ameriškem skladu, julija je bančni konzorcij razpisal licitacijo celotnega paketa delnic po izklicni ceni 22,56 milijona evrov, a se nanjo nihče ni prijavil, pozneje se je kot potencialni kupec z nezavezujočo ponudbo pojavila založba Učila International, a tudi druga dražba jeseni ni prinesla novega kupca, ki bi bil pripravljen odšteti več kot 11 milijonov evrov.

Vmes smo izvedeli, da je konzorcij založbi izrecno prepovedal kakršen koli angažma pri iskanju strateških vlagateljev. Pozneje je iz svojih razlogov iz konzorcija izstopila ena od članic, Hypo Alpe-Adria-Bank, zato je bil na naslednji dražbi naprodaj manjši delež MKZ.

Po prodaji je minister za kulturo Uroš Grilc izjavil, da je prodajo MKZ ves čas spremljala »zaskrbljenost glede tega, kako občutljiv bo novi lastnik za javni interes na področju knjige in kakšna bo njegova skrb za ustrezno raven kakovosti slovenske knjige, ohranitev knjigarniške mreže in razvoj bralne kulture. Skrbi navkljub je treba povedati, da Mladinska knjiga bolj neodgovornega lastnika, kot je bil cerkveni Zvon Dva, ki je založbo vsem na očeh privedel v položaj, v katerem je, tako rekoč ne more imeti. Zadovoljen sem, da je prodaja končana, da je s tem konec negotovega obdobja in da imamo novega lastnika, ki ima veliko odgovornost.«