Dnevi poezije in vina: Pogledi iz oči v oči, šepetanja ob kavi

Osrednja gosta na letošnjem festivalu bosta Toon Tellegen in Milan Jesih.

Objavljeno
16. avgust 2012 13.11
Valentina Plahuta Simčič, kultura
Valentina Plahuta Simčič, kultura
Poezija in vino sta naravno povezana dvojica, to vemo na Slovenskem že od nekdaj. Zadnjih šestnajst let njuno simbiozo s pridom izkorišča festival Dnevi poezije in vina.

Letošnji festival bo potekal med 22. in 25. avgustom na Ptuju, s predvečeri 20. in 21. avgusta v različnih slovenskih krajih. Kot je povedala organizatorka Renata Zamida, bo letošnji festival nekoliko obsežnejši kot običajno. Uspelo jim je namreč dobiti dodatna finančna sredstva, in sicer od Evropske kulturne prestolnice, pod katere okrilje letos sodi festival, ter iz nekaterih evropskih skladov. Dodaten denar se festivalu pozna na različnih koncih, med drugim pri številu izdanih publikacij. Tako je letos vsak gostujoči pesnik predstavljen s svojo knjižico, osrednja gosta festivala pa v zajetnejših knjigah, ki sta izšli v zbirki Beletrina. To sta nizozemski pesnik in pisatelj Toon Tellegen in slovenski pesnik Milan Jesih. Tellegena pri nas poznamo predvsem po otroški literaturi, v knjigi Brodišče (prevod Mateja Seliškar Kenda), ki prinaša več kot 100 njegovih pesmi, ustvarjenih od leta 1980 do danes, pa ga bomo lahko spoznali tudi kot pesnika za odrasle. Jesih pa je dočakal izdajo svojih zbranih del oziroma v tem primeru Zbranih zbirk.

Inovativna promocija

Nove so tudi nekatere inovativne oblike promocije festivala. Mimogrede se vam lahko zgodi, da pod kavno skodelico v kateri od slovenskih kavarn najdete listek s poezijo (akcija se imenuje Šepetanje ob kavi) ali pa da na ulici zagledate kolesarja s prevleko za sedež, ki vabi na festival Dnevi poezije in vina. Tu je še nova spletna stran festivala www.stihoteka.com, kjer je mogoče najti pesmi vseh pesnikov, ki so kadarkoli stali na odru Dnevov poezije in vina (400 se jih je do sedaj nabralo), ter informacije o aktualnem festivalu. Razvili so tudi novo aplikacijo za pametne telefone in tablične računalnike z imenom Stihotok, ki kar sama v svojem ritmu prebira poezijo gostujočih pesnikov.

Znani in zanimivi pesniki

Po besedah direktorice festivala Staše Pavlović je med gosti tokrat veliko znanih in zanimivih pesnikov. Omenila je slovenske pesnice Katjo Perat, Tino Kozin in Matejo Bizjak Petit, švicarsko pesnico s slovenskimi koreninami Ilmo Rakusa, pa poljskega pesnika Andrzeja Sosnowskega, bosanskega gosta Mileta Stojića, španskega pesnika in performerja Eduarda Escoffeta, Palestinca Gayatha Almadhouna, ki je tudi zelo zanimiv pričevalec o dogajanju v svoji domovini itd. Osrednje dogajanje bo vsak večer pod milim nebom na ptujskem Vrazovem trgu, kjer bodo potekali velika pesniška branja in glasbeni koncerti. A to še zdaleč ne bo vse. Dva festivalska dneva, četrtek in petek, se bosta začela z zajtrkom s pesniki, v soboto pripravljajo odprto pesniško branje, kjer bo mikrofon na voljo vsem nadebudnim pesnikom v nastajanju, petkov večer se bo zaključil z dražbo predpasnikov z uvezenimi verzi letošnjih pesniških gostov, ves čas bodo vzdušje na festivalu s happeningi, gverilskimi akcijami in podobnim spodbujali improligaši, potem so tu še zasebna branja na ptujskih vrtovih, na katerih bo mogoče pesnikom prisluhnili takorekoč iz oči v oči itd. Pozitivne rezultate bo zagotovo naplavila tudi prevajalska delavnica, v kateri se bodo vzajemno prevajali slovenski pesniki Katja Perat, Milan Dekleva, Gašper Bivšek in Aleš Šteger ter japonski pesniki Misumi Mizuki, Kiwao Nomura, Kenji Fukuma, Ryochi Wago in Keijiro Suga. Nazadnje pa je tu še dopoldanski otroški program, ki nastaja v sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča in Lijano Klemenčič, med drugim pa bo gostil tudi Andreja Rozmana - Rozo s predstavo Balon Velikon. Pa vina ne smemo pozabiti – čarobno tekočino bo iz svojih kleti ob poeziji ponujalo deset vinarjev iz štajerske regije.