E-Mein Kampf na vrhu Amazona

Hitlerjev Moj boj: Po komentarjih bralcev gre za delo, ki ga ne bi kupili in imeli doma, ga pa na skrivaj berejo na bralniku.

Objavljeno
09. januar 2014 20.05
Jožica Grgič, kultura
Jožica Grgič, kultura
Številne digitalne izdaje Hitlerjevega Mojega boja (Mein Kampf) so preplavile internet,­ e-knjiga v angleščini iz leta 2012 pa je ta čas na prvem mestu Amazonove lestvice v zvrsti knjig, posvečenih propagandi in politični psihologiji.

Amazon ponuja več kot sto verzij Mojega boja, od avdio izdaj do različnih tiskanih in antikvarnih. Od tega je samo šest e-knjig in vseh šest je med desetimi najbolj prodajanimi verzijami. Sicer pa Mojega boja ni bilo na ugledni lestvici najbolj branih knjig New York Timesa od leta 1939, ko je knjiga izšla v ZDA in je Hitler napadel Poljsko ter začel drugo svetovno vojno.

Dve verziji sta na 12. in 15. mestu lestvice knjig o politiki in sodobnem dogajanju v prodajalni iTunes. Poleg iTunesa in verzij za bralnik kindle je na voljo več sto pdf-datotek, ki so na spletu dostopne brezplačno. Več kot deset brezplačnih verzij v angleščini je bilo samo s spletne strani Internet Archive snetih okrog stotisočkrat.

Oživitev prinesel kindle

Do velike vrnitve Mojega boja je prišlo lani, ko se je pojavila verzija za kindle po 99 centov. Ameriški založnik Elite Minds je uporabil elektronsko izdajo za promocijo svojih dražjih izdaj Mojega boja. Zgodilo se je, da se je elektronska izdaja sijajno prodajala, čeprav, kot je dejal lastnik založbe Michael Ford, iz »moralnih razlogov« knjige niso hoteli promovirati, temveč so samo omogočili njeno spontano širjenje med tistimi, ki jih zanima.

V čem je skrivnost uspeha elektronske izdaje Mojega boja? Po komentarjih bralcev e-knjig gre za knjigo, ki je ne bi kupili v knjigarni in je ne bi imeli na domači knjižni polici, jih pa toliko zanima, da jo naskrivaj berejo na elektronskem bralniku.

Zloglasen v Nemčiji

Moj boj ima še skoraj po devetdesetih letih pečat zloglasnosti,­ še posebej v Nemčiji, kjer vedno znova razprav­ljajo o novih izdajah, vendar do njih ne pride. Pred dvema letoma se je vlada zvezne pokrajine Bavarske odločila, da bo leta 2015, ko potečejo avtorske pravice, dovolila ponovno objavo knjige. Glede na to, da je bil prvi založnik Mojega boja v bavarski prestolnici Münchnu, je po drugi svetovni vojni Bavarska postala lastnica avtorskih pravic. Takrat so prepovedali vsako tiskanje in razpečevanje tega pamfleta, pred dvema letoma pa je bavarska vlada v soglasju s parlamentom sklenila, da bo sofinancirala knjigo, vendar skupaj s komentarji.

Prejšnji mesec si je bavarska vlada premislila in preklicala odločitev o objavi komentirane izdaje, s čimer je povozila odločitev parlamenta, kar je mnoge parlamentarce razjezilo. Predsednik bavarske vlade Horst Seehofer se je branil, češ da ne nasprotuje znanstvenemu soočenju s Hitlerjevo knjigo, moti pa ga, da bi bila po svoje vlada tista, ki razpečuje zloglasno delo.

Na Inštitutu za sodobno zgodovino v Münchnu, ki mu je Bavarska vlada pred dvema letoma naročila komentarje h knjigi, odločitve vlade niso komentirali. Sporočili so le, da inštitut še naprej dela, kar so se dogovorili. Ta čas ni jasno, kakšna bo usoda tega projekta, ki bi ga morala plačati bavarska vlada oziroma davkoplačevalci. Do zdaj so zanj porabili že petsto tisoč evrov državnega denarja.

Pomisleki o izdaji knjige so bili že pred dvema letoma, ko so neredki menili, da bavarska vlada nikakor ne bi smela biti povezana s širjenjem nacionalsocialistične propagande. Zdelo se jim je nezaslišano, da bi se Hitlerjevo nacionalsocia­listično propagandno besedilo, čeprav dopolnjeno s komentarji, znašlo na trgu v državni izdaji.

Uspešnica

Adolf Hitler je Moj boj pisal v letih 1924 in 1925, ko je bil zaprt zaradi neuspelega državnega udara. Münchenska založba Eher-Verlag je knjigo izdala, ko je bil Hitler še v zaporu. Izšla je v dveh delih. Prvi, ki ga je Hitler naslovil Obračun (Eine Abrechnung), je izšel leta 1925, drugi, Nacionalsocialistično gibanje (Die Nazionalsozialistische Bewegung), pa leta 1926. Še preden je Hitler prišel na oblast, so prodali 240.000 izvodov, do konca druge svetovne vojne je imelo knjigo deset milijonov ljudi.

Eden od razlogov za visoko naklado je dejstvo, da so knjigo dobivali vojaki in pari ob sklenitvi zakonske zveze namesto Biblije, ki so jo delili do prihoda nacionalsocia­listov na oblast leta 1933. Mojega boja pa v času nacionalsocializma tudi niso smeli prodajati v antikvariatih, da to ne bi vplivalo na manjšo naklado.

Knjiga je v nekaterih državah prepovedana, v mnogih ne. Pri nas si jo je v slovenščini mogoče sposoditi v knjižnicah.