Financiranje JAK in SFC tudi zakonsko določeno

Po novem zakonu lahko agenciji iz državnih sredstev financirata izključno izvajanje dejavnosti in nalog agencije.

Objavljeno
16. maj 2012 14.56
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Ljubljana - V petek v DZ potrjenemu zakonu za uravnoteženje javnih financ je bil v dveh členih dodan odstavek, ki podrobno določa način financiranja Javne agencije za knjigo RS in Slovenskega filmskega centra, poroča STA. Po novem zakonu lahko agenciji iz državnih sredstev financirata izključno izvajanje dejavnosti in nalog agencije, ne pa tudi svojega delovanja.

Zakon za uravnoteženje javnih financ namreč posega tako v zakon o Javni agenciji za knjigo RS (JAK) kot v zakon o Slovenskem filmskem centru (SFC), javni agenciji RS.

Natančno določa, da lahko agenciji državna sredstva namenita zgolj za programske stroške agencije, ne pa za stroške tekočega poslovanja agencije. Dodana pa je tudi izjema, da se lahko »v primeru da izvenproračunski prihodki na letni ravni ne zadoščajo za pokrivanje stroškov delovanja agencije, iz sredstev državnega proračuna financira stroške dela do največ treh zaposlenih«.

Sprememba obeh zakonov ni novost, saj je minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk že konec marca, ob vesti, da JAK in SFC ne bosta ukinjeni, napovedal, da bo država zmanjšala sredstva za uradniški del njunega delovanja.