García Márquez je zapustil neobjavljen roman

V zapuščini nobelovca je tudi roman, napisan pred desetletjem, ki ga ni nikoli objavil.

Objavljeno
24. april 2014 18.02
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Kolumbijski nobelovec Gabriel García Márquez (1927–2014), katerega življenjska pot se je pred tednom iztekla v Ciudad de Méxicu, kjer je preživel dolga desetletja ustvarjanja, je, kot poroča novinarska agencija AP, zapustil še neobjavljeni roman.

Agencija se sklicuje na Cristobala Pera iz mehiške podružnice založniške hiše Penguin Random House, gre pa za delo, ki ga pisatelj za časa življenja ni želel objaviti. Tudi v njegovi družini se še niso odločili, ali bo kdaj natisnjen, zaenkrat pa ga omenjajo pod delavnim naslovom En agosto nos vemos (Se vidiva avgusta). Znano je, da ga je García Márquez pisal v času nastajanja njegove knjige Žalostne kurbe mojega življenja, izdane leta 2004, in tudi njegova tema naj bi bila znova ljubezen.

Delček romana so objavili v časopisu La Vanguardia, namreč zapis, ki ustvarja vtis uvodnega poglavja, govori pa o petdesetletni ženski, ki vsako leto obišče materin grob na nekem tropskem otoku. Že v tem poglavju se v hotelu, kjer je nastanjena, zaplete v ljubezenski odnos z moškim približno iste starosti.

Sicer pisateljeva smrt še odmeva v Latinski Ameriki. V njegovi rojstni Kolumbiji so včeraj organizirali maratonsko javno branje pisateljevega dela Polkovnik nima nikogar, ki bi mu pisal, h kateremu se je pridružilo kar 1400 knjižnic, kulturno ministrstvo pa je poskrbelo za kar 12.000 izvodov tega dela. Vlada te države se je odločila tudi za vzpostavitev nagrade za kratko zgodbo v španščini, ki bo poimenovana po Garcíu Márquezu, vredna pa bo kar 100.000 ameriških dolarjev.

Na Kubi, katere politiko na čelu s Fidelom Castrom je pisatelj vseskozi podpiral, mu bodo posvetili letošnji filmski festival v Havani.