García Márquez odpuščen iz bolnišnice

Kolumbijskega nobelovca so zaradi infekcije pljuč v bolnišnico sprejeli 31. marca, sedaj je že doma.

Objavljeno
09. april 2014 17.00
reut*marquez
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Kot smo objavili, so 87-letnega kolumbijskega pionirja literarnega magičnega realizma in avtorja v 35 jezikov prevedenega romana Sto let samote Gabriela Garcío Márqueza na zadnji dan marca zaradi simptomov pljučnice in infekcije pljuč v Ciudad de Mexicu, kjer živi že več desetletij, hospitalizirali. Po dobrem tednu, preživetem v bolniškem okolju, se je včeraj vrnil domov, čeprav ostaja njegovo zdravstveno stanje po uradnih vesteh občutljivo.

»Njegovo zdravstveno stanje je zaradi njegovih let občutljivo, a bo okreval doma,« je po poročanju agencije AFP medijem sporočila Jacqueline Pineda, predstavnica za tisk mehiškega Nacionalnega inštituta za medicinske znanosti in prehrano.

Seveda je zdravstveno stanje pisatelja, ki je ob Stotih letih samote znan še po delih Ljubezen v času kolere ali Kronika napovedane smrti, nazadnje pa je pred desetletjem objavil roman Žalostne kurbe mojega življenja (vsi so ob še nekaterih drugih naslovih dostopni v slovenščini), seveda močno odmevalo v medijih. Tudi sam je bil nekoč novinar, med okrevanjem v bolnišnici pa je kolegom, ki so čakali na novice o njegovem zdravstvenem stanju, preko asistenta sporočil naslednje:

»Ste nori? Zakaj tukaj tratite toliko časa? Vrnite se na delo!«