Ibsenova nagrada Handkeju

Norveška nagrada za pomemben prispevek k razvoju gledališča je vredna 300.000 evrov.

Objavljeno
25. marec 2014 11.57
Posodobljeno
25. marec 2014 12.08
reu AUSTRIA/
J. G., kultura
J. G., kultura

Avstrijski pisatelj in prevajalec Peter Handke je prejel letošnjo mednarodno Ibsenovo nagrado za pomemben prispevek k razvoju gledališča. Nagrada je vredna 300.000 evrov.

Handke, po materi Slovenec, rojen v Grebinju na Koroškem, zadnji dve desetletji živi v bližini Pariza. Napisal je številna imenitna dela, ki so prevedena tudi v slovenščino, in zanje prejel več uglednih nagrad. Številnim bralcem se je zameril leta 1996 s podpiranjem Slobodana Miloševića in potopisom Zimsko popotovanje k rekam Donavi, Savi, Moravi in Drini ali Pravičnost za Srbijo, v katerem zanika genocid v Srbiji.

Marca 2004 je Handke podpisal poziv umetnikov, ki ga je sestavil kanadski pisatelj Robert Dickson, v podporo Slobodanu Miloševiću. Istega leta je Miloševića obiskal v zaporu v Haagu. Večkrat se je sestal z Radovanom Karadžićem, in to v času, ko je bil ta že obtožen za vojne zločine in se je skrival pred sodiščem. Leta 2005 so zagovorniki nekdanjega jugoslovanskega predsednika, ki je bil pred tribunalom za vojna dejanja v Haagu obtožen genocida in zločina proti človeštvu, Handkeja povabili kot pričo. Pisatelj je to zavrnil. Marca 2006 pa je govoril na pogrebu Slobodana Miloševića, zaradi česar je pariško gledališče Comédie Française umaknilo s programa njegovo dramo Spiel vom Fragen oder die Reise ins sonore Land.

Žirija za podelitev Ibsenove nagrade je v obrazložitvi napisala, da so Handkeja nagradili zaradi opusa, ki je izjemen v svoji formalni lepoti in briljantnih refleksijah.

Ibsenovo nagrado je ustanovila norveška vlada leta 2007, do zdaj pa so jo dobili Peter Brook, Ariane Mnouchkine, Jon Fosse in Heiner Goebbels.