Idejno zavetje za novo penovsko početje

Blejsko srečanje Pena Pisatelji z vsega sveta tokrat na blejskem srečanju Pena o prihodnosti in spreminjanju.

Objavljeno
07. maj 2013 12.37
Ljubljana 06.05.2011 - John Ralston Saul - predsednik mednarodnega PEN zdruzenja.foto:Blaz Samec/DELO
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura

45. mednarodno blejsko srečanje Pena, ki se začenja v četrtek,­ bo drugačno od prejšnjih, je včeraj zatrdil predsednik slovenskega centra Marjan Strojan: na Bled bodo prišli predsedniki vseh odborov mednarodne organizacije, tu bosta predsednik John Ralston Saul in generalni tajnik Hori Takeaki.

Predvsem bo malce drugače videti petkova okrogla miza mirovnega komiteja: razpravi Pisatelj kot popotnik, ki ustvarja mir pred izzivi novih medijev bo sledila delavnica in debata Svoboda v digitalnih medijih, predvsem pa razprava o deklaraciji mednarodnega Pena o vprašanju digitalne svobode, ki jo bo moderiral Edvard Kovač. Nasledek bo tako imenovani blejski manifest, je včeraj povedal Kovač, ki bo obsodil individualni in državni terorizem in zahteval pravico do izražanja v digitalnih medijih.

Po napovedih podpredsednika slovenskega Pena Toneta Peršaka­ se bo na tokratnem blejskem srečanju, prireditvi z najdaljšo tradicijo v mednarodnem Penu, pisateljska organizacija posvetila razmisleku o sebi in svoji prihodnosti. Predsednik Pena John Ralston Saul blejska srečanja dojema kot »kovnico novih idej«, te pa so očitno nujne, da bi se profil in intonacija penovskega početja uskladila z zdajšnjostjo.

Svet, kakršnega so videli John Galsworthy in drugi ustanovitelji mednarodne pisateljske organizacije, je bil pač drugačen, postavljen v okvir evropocentrične predstave o svetu. Danes, ko ima mednarodni Pen sto štirideset centrov po svetu, so okoliščine drugačne, je včeraj dodal Peršak, drugačen je na primer odnos do jezika, do poezije, v različnih okoljih se pisateljem postav­ljajo drugačna vprašanja o svetu. Pen se bo, kažejo gibanja, očitno moral odločiti za regionalizacijo, seveda pa bodo osnovne ideje delovanja nespremenjene.

Tradicionalno slovensko predsedovanje

Na skupščini mirovnega komiteja mednarodnega Pena (ustanovili so ga na kongresu v Luganu leta 1984 na pobudo slovenskega pisatelja Miloša Mikelna) bo izvoljen tudi nov predsednik komiteja: kot kaže, se bo ohranila tradicija predsedovanja slovenskega pisatelja (po Mikelnu mu je predsedoval Boris A. Novak, zdaj ga vodi Edvard Kovač): ponudbo je sprejel Tone Peršak, zdajšnji podpredsednik slovenskega centra. Ve se, da njegovo kandidaturo podpirata francoski in makedonski center, Kovač pa je dodal, da ima slovenski kandidat širšo podporo in bo na svetovnem kongresu na Islandiji najverjetneje potrjen.

Mirovni komite, je včeraj spomnil Kovač, je doslej privabil k dialogu marsikoga, palestinske in izraelske avtorje, na Bledu so se prvič pogovarjali pisatelji z obeh strani nekdanje železne zavese, kasneje Kurdi in Turki, Baski in Španci, zdaj tlakuje pot k pogovorom med ujgurskimi in kitajskimi avtorji.

Jutri ob 18. uri bo v dvorani Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani tradicionalni predblejski večer, na katerem bodo gostili srbske pisatelje in profesorje dr. Marijo Mitrović, Vladimirja Kopicla in Marijo Simoković, ki bodo spregovorili o literarnih stikih med Slovenijo in Srbijo. Večer bo moderiral dr. Boris A. Novak.

Na gradu Brdo pri Kranju bo v sredo zvečer sprejem za pisateljske goste, ki ga prireja predsednik Borut Pahor. Pisatelje bo nagovoril tudi minister za kulturo Uroš Grilc.