Iz Pena izstopila tudi Boris Pahor in Drago Jančar

Zaradi izključitve nekdanjega premiera Janeza Janše člani še naprej izstopajo.

Objavljeno
02. april 2013 16.42
ace_puhar
A. Ž., Sobotna priloga, T. C., M. Č., Delo.si
A. Ž., Sobotna priloga, T. C., M. Č., Delo.si

Odločitev upravnega odbora slovenskega centra Pen, da iz svojih vrst izključi Janeza Janša, še vedno buri duhove. Pisatelj Boris Pahor je teden dni po Janševi izključitvi sklenil, da zapusti organizacijo. S to potezo se je pridružil še nekaterim vidnim članom združenja.

Boris Pahor, starosta slovenskih pisateljev, je prek spletnega portala Slomedia.it sporočil, da izstopa iz slovenskega centra Pen. »Preko medijev sem izvedel, da je Pen izključil Janeza Janšo. Ker menim, da Pen ne sme slediti politiki, ga zapuščam.«

Za izstop se je Boris Pahor odločil po tem, ko je slovenski center Pen sklenil, da Janšo izključi, češ da izjave in zapisana stališča nekdanjega predsednika slovenske vlade razkrivajo, da ne spoštuje zaveze, »da bodo člani Pena nasprotovali vsaki obliki zatiranja svobode izražanja v deželi in skupnosti, kateri pripadajo«. Sporen pa naj bi bil tudi Janšev odnos do kršitev človekovih pravic, izjave o izbrisanih ter izjave o udeležencih uličnih protestov.

Drago Jančar: Vsa drugačna mnenja niso vredna nič

Popoldne pa je uredništvo Pogledov o izstopu obvestil tudi Drago Jančar. »To je zame zelo težka in žalostna odločitev, vendar drugače ne morem. Zame je ta debata preteklost in v njej ne nameravam več sodelovati.«

Pisatelj se je na izključitev Janeza Janše odzval že prejšnji teden. Takrat je dejal, da bo še počakal na odgovor odbora Pen in se potem odločil, kako bo sam ravnal.

Od predsednika in članov odbora je namreč pričakoval pojasnilo in tudi zapisnik s seje. V pismu, ki jim ga je poslal 27. februarja, je med drugim zapisal: »Kot nekdanji predsednik in član imam – upam –, pravico izvedeti, zakaj se je to zgodilo in kdo je tako odločil. Vaša izjava namreč nima nobenega podpisa. Bil sem tisti, ki je Janeza Janšo predlagal za sprejem v članstvo. Morda se je to zgodilo že v času mojega predsedovanja, tega se ne spomnim natančno. Zato sem ob tej odločitvi ne samo presenečen, ampak tudi prizadet.«

Zdaj je prejel zapisnik in iz njega razbral, da so se za »ekskomunikacijo in za javno anatemo« Janeza Janše odločili z enim glasom večine in da pisem posameznih članov (Niko Grafenauer, Alenka Puhar, Meta Kušar, Brane Senegačnik, Dean Komel, Drago Jančar) niso obravnavali.

»Vsa drugačna mnenja niso vredna nič. Besede vsakogar med nami, ki smo potrpežljivo in strpno formulirali svoja stališča, naša literatura, naše delovanje v PEN, vse skupaj je za peterico odločevalcev dim in lanski sneg,« je zapisal v pismu, ki ga je posredoval Pogledom.

Jančar ostaja privržen idealom Listine Pen, ker pa se odborniki slovenskega centra slovesno požvižgajo na njegovo mnenje, v tej organizaciji ne želi več sodelovati.

Alenka Puhar: Vsiljuje se mi podoba Jana Husa na grmadi

»Spektakularno dogajanje ob izključevanju Janeza Janše« je k enaki odločitvi že minuli teden napeljalo publicistko Alenko Puhar. V pismu, ki smo ga prejeli v kulturni redakciji, je zapisala, da pravzaprav ne ve, kaj vse je častno razsodišče Janezu Janši štelo v zlo.

Nadalje razmišlja, da je članstvo v Penu za večino zgolj častni naziv in od tega nimajo nobenih drugih koristi, imajo jo le tisti člani, ki se jim je posrečilo prevzeti kakšno vodstveno funkcijo.

Pismo sklene z mislijo: »Ob dogajanju zadnjih tednov in revolucionarnem kiču mnogih izjav, ki to spremljajo, se mi vsiljuje podoba Jana Husa na grmadi. In prizor s staro gospo, ki prinaša svoje poleno, ker se frdamani hlodi niso hoteli vžgati. Oprostite, prosim, vlogi starke s tem polenom se odpovedujem.«

Jože Snoj: Pen in DSP nista vredna svojega namena

Jedrnat je tudi lanskoletni Prešernov nagrajenec za življenjsko delo Jože Snoj, ki je izstopil tako iz Društva slovenskih pisateljev kot iz Pena, ker »ta čas nista vredna svojega namena«.

Pojasnilo Draga Jančarja (Pogledi)

Pojasnilo Alenke Puhar