JAK: Ministrstvo ne ve ali noče vedeti, o čem teče beseda

JAK v debatah, ki jih je sprožilo predvideno zmanjšanje sredstev za njeno delovanje, ne želi več javno sodelovati.

Objavljeno
25. april 2012 19.29
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Javna agencija za knjigo RS (JAK) v debatah, ki jih je sprožilo predvideno zmanjšanje sredstev za njeno delovanje v sklopu vladnih varčevalnih ukrepov, ne želi več javno sodelovati, saj po besedah direktorja agencije Slavka Pregla »ministrstvo ne ve ali noče vedeti, o čem teče beseda«, poroča STA.

Na agenciji ne želijo več izgubljati besed o tem, »da je področje slovenske knjige v rebalansu in interventnem zakonu najbolj na udaru; kulturni programi JAK naj bi v letu 2012 dobili 25 odstotkov manj denarja, za stroške poslovanja pa naj bi agencija prejela 45 odstotkov manj denarja kot v letu 2011,« je v sporočilu, objavljenem na spletni strani JAK, zapisal Pregl.

Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Pregl očita, da ves čas pozablja, da je JAK prevzela tudi naloge sofinanciranja celotnega slovenskega znanstvenega tiska. Sredstev za plače zaposlenih in za stroške delovanja, kot zahteva ministrstvo, pa JAK na trgu ali na evropskih razpisih ne more pridobivati, saj tega ne počne nobena primerljiva agencija v Evropi, meni Pregl.

Na pisanje ministrstva v torkovem sporočilu za javnost o porabi sredstev za sodelovanje na mednarodnih sejmih Pregl odgovarja, da je ministrstvo za kulturo leta 2008 po predhodnem razpisu res namenilo Gospodarski zbornici in Študentski založbi 141.000 evrov za sejme v Bologni, Frankfurtu in Leipzigu, vendar pa so pogodbe omogočale največ 70-odstotno financiranje, tako da so celotni stroški presegli 200.000 evrov. Ob tem je poudaril, da JAK sedaj tri sejme izvede sama za 80.000 evrov in tako prijaviteljem prihrani 120.000 evrov.

Na očitek, da JAK ni razvila novih, sistemskih rešitev in razvojnih konceptov, pa Pregl odgovarja, da razvijajo koncept gospodarske družbe, ki bi se ukvarjala s skupno nabavo knjig za slovenske knjižnice ter ob tem oblikovala skladiščno-distribucijsko središče, digitalni portal »knjige na trgu« in zasnovala skladišče digitalnih knjig. Poleg tega so razvili koncept enotnega digitalnega portala za znanstvene in literarne revije, ki bi olajšal delo uredništvom, povečal dostopnost in branost revij ter kmalu močno znižal stroške tiska in distribucije.

Pregl je ob tem izrazil še obžalovanje, da na JAK od novembra 2011 delajo pod skrajno neprijetnim psihološkim pritiskom ukinjanja ali bistvenega zmanjševanja sredstev za programe in delo, ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pa očita, da največ netočnosti in zavajanj v zvezi z delovanjem agencije prihaja prav od tam, namesto da bi bilo ministrstvo za JAK eno osrednjih mest sooblikovanja načrtov za razvoj področja knjige v času ekonomske krize.