JAK ustavila delo na področju znanosti

Agenciji za knjigo zmanjkalo denarja za pokrivanje stroškov na področju znanosti in poljudne znanosti.

Objavljeno
07. junij 2012 15.40
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Ljubljana - Javna agencija za knjigo RS (JAK) je na spletni strani objavila nujno obvestilo prijaviteljem s področja znanosti in poljudne znanosti, v katerem sporoča, da je bila agencija prisiljena ustaviti svoje poslovanje na tem področju. Kot je za STA dejal direktor agencije Slavko Pregl, sam upa, da je to le začasno stanje in da se bo rešitev našla.

JAK je v začetku tedna prejela obvestilo, da ji direktorat za visoko šolstvo in znanost na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport za leto 2012 namenja 1.687.999 evrov programskih sredstev in 62.131 evrov za delovanje agencije. Od tega je 1610 evrov namenjenih za objave v uradnem listu, 17.829 evrov za sejnine strokovne komisije za znanost in 42.692 evrov za stroške enega zaposlenega na področju znanstvenega tiska. Skupaj tako JAK razpolaga z 1.750.130 evri, je zapisano v obvestilu, objavljenem na spletni strani agencije.

Kot še piše, pa iz navedenega izhaja, da agencija poleg teh postavk nima na voljo denarja za pokrivanje stroškov, kot so prostor, elektrika, pisarniški material, poštnina, telefon, elektronska pošta, izvajanje izplačil, pravni pregled in drugo na področju znanosti in poljudne znanosti.

Ker so razpisi za vsa področja znanstvenega tiska letos že bili izvedeni, zaustavitev dela na tem področju pomeni težave z nakazili. Zato so po Preglovih besedah po posvetu s predsednikom strokovne komisije za knjižno in revialno produkcijo s področij znanosti Petrom Novakom omenjeno obvestilo objavili na spletu. Sam sicer meni, da »kdorkoli že in kakorkoli že odloča o delovanju agencije, mu mora biti jasno, da sredi leta ne more spreminjat pogojev za nazaj«.

Novak je tudi za ponedeljek, 18. junija, sklical sejo strokovne komisije, člani pa bodo na njej sprejeli stališče, kaj storiti v zvezi s tem. Sam upa, da je to le začasna rešitev in da se bo našel način, kako poravnati stroške delovanja agencije za ta del, je dejal Pregl in dodal: »Država je ustanovila agencijo. To je javna služba in če ustanovitelj ni pripravljen plačati stroškov njenega delovanja, mora pač povedati, kdo naj jih plača. Ko je bil objavljen javni razpis za uslužbence agencije, v njim ni pisalo, da bodo uslužbenci iz svojega žepa plačevali stroške delovanja javne službe v korist države.«

Za področje kulture Pregl računa, da jim bo sredstev za delovanje zmanjkalo julija. Kot je še povedal, so sicer v skladu z navodili pripravili spremenjen program dela in spremenjen finančni načrt za leto 2012. O njem bo svet agencije razpravljal v torek, 12. junija. Pregl upa, da bo svet podal smernice, kako reagirati v tej situaciji, sam pa je »kot dober gospodar moral ugotoviti, da jim je na področju znanosti denarja zmanjkalo« in da ne ve, kako naj se v tem delu financira delovanje agencije, še piše STA.